Strona główna » Co jeść, aby nie zachorować na cukrzycę

Co jeść, aby nie zachorować na cukrzycę

Co jeść, aby nie zachorować na cukrzycęRyzyko zachorowania na cukrzycę można zmniejszyć zmieniając swoje nawyki żywieniowe. Nie trzeba się przy tym głodzić, a jedynie wybierać te produkty, które pozwolą utrzymać glukozę na stałym poziomie. Ważne jest także, aby jeść pięć niewielkich posiłków o tych samych porach.

Co jeść, aby nie zachorować na cukrzycę?

Dietetycy radzą, aby wybierać węglowodany złożone i produkty niskokaloryczne. Dają one energię na dłużej, a po zjedzeniu poziom glukozy nie skacze gwałtownie w górę. Do menu trzeba włączyć razowe pieczywo, pełnoziarnisty makaron, kasze, brązowy ryż. Są one dobrym źródłem witamin z grupy B. Do tego do każdego posiłku należy dodawać warzywa. Zawierają nie tylko witaminy, ale także błonnik, który ogranicza przyswajanie tłuszczów i węglowodanów. Nie można zapomnieć o owocach, ale powinny to być owoce, które zawierają mało cukru, na przykład jabłka. W utrzymaniu cukru na odpowiednim poziomie zdaniem naukowców pomaga także olej rzepakowy. Z diety warto wyrzucić: potrawy z ziemniaków, słodycze i alkohol. Do słodyczy zaliczane są także dżemy, soki owocowe, słodzone napoje, miód.

Indeks glikemiczny

Osoby, które chcą stosować dietę zmniejszającą ryzyko zachorowania na cukrzycę powinny nauczyć się korzystać z indeksu glikemicznego. Określoną wartość IG ma każdy produkt węglowodanowy. Wartość IG mówi, jak dany produkt wpływa na podniesienie poziomu glukozy we krwi. Z produktów o niski IG (poniżej 55) cukier jest uwalniany stopniowo, z tych, które mają IG powyżej 70 sprawiają, że poziom glukozy rośnie bardzo gwałtownie. Niskie IG mają surowe warzywa (ich indeks glikemiczny rośnie po ugotowaniu, smażeniu, ale także po rozdrobnieniu), płatki owsiane, mleko. Od czasu do czasu można pozwolić sobie na zjedzenie produktu o wysokim indeksie glikemicznym, ale zawsze w połączeniu z produktami, które mają niski IG.

Tak zwana dieta cukrzycowa wskazana jest nie tylko dla osób, które chorują na cukrzycę czy chcą zmniejszyć ryzyko zachorowania. Na taką dietę mogą przejść wszyscy, gdyż jest ona zgodna z zasadami prawidłowego żywienia.

Podobne artykuły:

Dodaj komentarz

Back to top