Strona główna » Jak pizza rozprzestrzeniła się na całym świecie?

Jak pizza rozprzestrzeniła się na całym świecie?

To właśnie od pizzy, urodzonej w Neapolu, rozpoczęła się triumfalna procesja tego dania na całym świecie. Pod koniec XIX wieku Włosi masowo przenieśli się do Stanów Zjednoczonych, a pizza zaczęła podbijać inne kontynenty. Włoscy imigranci sprzedawali pizzę w swoich sklepach, a pierwsza pizzeria na amerykańskiej ziemi została otwarta w 1905 roku w Nowym Jorku. Tak powstała amerykańska pizza. Bielsko Biała, Gdańsk czy Warszawa – dziś wszędzie znajdziemy pizzerię.

Pierwsza pizzeria w Stanach Zjednoczonych

Pizzerie zostały otwarte we wszystkich głównych miastach USA, w których mieszkali włoscy imigranci – w Nowym Jorku, Bostonie. Włoska potrawa narodowa zyskała prawdziwą popularność po drugiej wojnie światowej, kiedy to amerykańscy żołnierze odwiedzili Włochy i „spróbowali” pizzy. Od późnych lat pięćdziesiątych rozpoczęła się era mrożonej pizzy, która jest sprzedawana w supermarketach, a także w pizzeriach sieciowych, takich jak Pizza Hut i Domino’s Pizza, a także w usługach dostawy pizzy. W Związku Radzieckim pierwsza otwarta pizzeria pod marką Pizza Hut pojawiła się w Moskwie w 1990 roku.

Jaka powinna być prawdziwa włoska pizza

Dzięki staraniom Amerykanów pizza zyskała światową popularność i stała się jednym z najpopularniejszych rodzajów fast foodów. Jednak komercjalizacja nie niszczy duszy prawdziwej włoskiej pizzy, bo różnica w smaku między gotowaną w piecu opalanym drewnem a rozmrożoną w kuchence mikrofalowej, pizzą była zbyt duża. W 1984 r. w Neapolu powstała nawet specjalna „policja pizzy” – Associazione Verace Pizza napoletana (AVPN). Jej celem jest zachowanie, rozpowszechnianie i podtrzymywanie tradycji i standardów wytwarzania autentycznej pizzy neapolitańskiej. Aby można było nazywać ją „prawdziwą neapolitańską”, pizza musi być okrągła i mieć nie więcej niż 35 cm średnicy. Wysokość ciasta na środku nie powinna przekraczać 0,3 cm, a brzegi (skórka zwana cornicione) należy podnieść. Ciasto wyrabiane jest ręcznie z mieszanki drobnej mąki, drożdży, wody i soli. Pizza jest pieczona w temperaturze 430-480 ° C w piecu opalanym drewnem przez 1-1,5 minuty.

Podobne artykuły:

Back to top