Strona główna » Pizza: prawdziwie włoski smak

Pizza: prawdziwie włoski smak

Pizza: prawdziwie włoski smakPodróżujemy coraz więcej. Bardzo popularnym kierunkiem są Włochy. Po powrocie do kraju nadal wiele osób chce cieszyć się smakiem potraw, które poznali podczas pobytu w słonecznych Włoszech. Stąd też chętnie wybierają się do restauracji, które w karcie mają dania kuchni włoskiej. Dużą popularnością cieszy się w nich między innymi pizza.

Restauracje z włoska kuchnia wpisały się w krajobraz wielu polskich miast. W wielu z nich pizza pieczone jest w piecu opalanym drewnem lub węglem drzewnym, a więc tak jak przygotowuje się ją we Włoszech. W karcie restauracji, które podają pizzę można wybrać jej kilka rodzajów. Oczywiście w dużych restauracjach rodzajów pizzy może być więcej. Wielu miłośników pizzy zakochało się w tym daniu po spróbowaniu bardzo prostej, składającej się tylko z trzech składników (ale bardzo wysokiej jakości): pomidorów, mozzarelli i bazylii. Prosta, ale smaczna jest także marinara. Niewiele składników znajdziemy także na pizzy Romana. Na wierzchu tej pizzy ułożone są: anchois, mozzarella, pomidory i oregano. Podobnie małą liczbę składników można znaleźć na pizzy Viennese: kiełbasę, mozzarellę, pomidory i oregano. Pizzę Romana i Viennese podaje się skropioną oliwą.

Dodatki do pizzy mogą być bardzo różne, różna jest także ilość sosu, którym smarowany jest spód pizzy przed ułożeniem na nim dodatków. Im jednak dodatków na pizzy jest więcej, tym ciasto na spód powinno być grubsze. Niektórzy trochę przesadzają z liczbą dodatków, w efekcie pizza traci smak: jest ich za dużo i nie zawsze do siebie pasują. Nie można jednak zapomnieć o dodaniu do pizzy dużej ilości, najlepiej świeżych, ziół i sera, który nie zamienia się w twardą skorupę. Najczęściej pizzę piecze się w piecach opalanych drewnem. Pizza piecze się w temperaturze około 400 stopni Celsjusza. Nie może być wypieczona za słabo, ale nie można też jej spalić.

 

Włoska pizza to danie, które zamawiamy w restauracjach wyjątkowo często. To proste, ale bardzo pyszne danie, które kochają chyba wszyscy, a szczególnie dzieci.

Podobne artykuły:

Dodaj komentarz

Back to top