Strona główna » Włoska klasyka: pizza

Włoska klasyka: pizza

Włoska klasyka: pizzaCoraz więcej osób w naszym kraju stać na to, aby wybrać się do restauracji. Nie brakuje też osób, które decydują się na założenie własnej restauracji. Wśród nowych dominują te z kuchnią włoską, którą wielu z nas bardzo lubi. Do klasycznych dań włoskich należy pizza – danie, które chętnie zamawiamy w restauracjach.

Klasyczna Margherita

To najbardziej znana włoska pizza, która została stworzona na część królowej Włoch – Małgorzaty. Ta pizza składa się tylko z trzech składników, które układają się w barwy włoskiej flagi: zielonych listków bazylii, białej mozzarelli i czerwonych pomidorów. Kucharze, którzy chcą przygotować pizzę zgodnie z tradycyjną recepturą wybiorą pomidory odmiany San Marzano i oryginalną, miękką pochodzącą z Kampanii mozzarellę. Do niedawna ser ten produkowany był tylko z mleka bawolic, dzisiaj obok niego używane jest także mleko krowie. Ten ser nadaje się także do innych rodzajów pizzy.

Inne wersje pizzy

Na wierzchu pizzy mogą znaleźć się bardzo różne dodatki, często wybór nadzienia zależy od fantazji kucharza lub gości. Bardzo często klienci zamawiają pizzę capricciosa, której nadzienie stanowi nie tylko gotowana szynka, ale także bardzo delikatne karczochy. Czasem warto pokusić się o zamówienie pizzetty, czyli pizzerki. To pizza, która doskonale sprawdza się jako przystawka. Czasem klienci decydują się zamówić pizzę podzieloną na cztery sekcje; na każdej z nich mogą znaleźć się inne dodatki. To rozwiązanie często jest wybierane, gdy pizzę zamawia kilka zaprzyjaźnionych ze sobą osób. W ten sposób zamawiają tylko jedną pizzę, ale każdy ma szansę zjeść tę, na której znajdą się jego ulubione dodatki, które niekoniecznie muszą smakować pozostałej trójce.

Kuchnia włoska jest prosta. Oparta jest jednak na produktach bardzo wysokiej jakości. Wielu polskich restauratorów stawia więc nie tylko na tradycyjne receptury, ale także oryginalne składniki. Dlatego goście polskich restauracji mogą zjeść pizzę równie smaczną jak ta we Włoszech. Mogą wybrać także grubość spodu pizzy.

Podobne artykuły:

Dodaj komentarz

Back to top