Strona główna » Jedzenie działa jak leki

Jedzenie działa jak leki

Jedzenie działa jak lekiDieta może być jak lekarstwo. Może chronić przed pewnymi chorobami, wzmacniać organizm i odzyskać siły po chorobie. Jakie produkty są najcenniejsze?

Przeciwko cukrzycy

Według ostatnich wyników badań na cukrem pomaga zapanować witamina D, która reguluje gospodarkę węglowodanami i wywiera korzystny wpływ na wydzielanie insuliny. Niedoborom witaminy D można zapobiegać wzbogacając dietę o nabiał, jajka i ryby morskie.

Przeciwko chorobom nowotworowym

W profilaktyce chorób nowotworowych ważne jest nie tylko to, co jemy, ale także to, czego powinniśmy nie jeść. Ostatnie wyniki badań naukowych wskazują, że upodobanie do żywności bogatej w cukier i tłuszcze trans (fast food, dania gotowe, czipsy) może działać rakotwórczo. Produkty, które warto stosować w diecie antyrakowej to:

–    zielone warzywa. Zawierają witaminy C, E, K oraz karotenoidy, które chronią przed wolnymi rodnikami;

–    owoce jagodowe. Zawarte w nich antocyjany, flawonoidy i resweratrol chronią DNA przez uszkodzeniem i podnoszą odporność;

–    tłuste ryby morskie mają nie tylko kwasy omega-3, ale także witaminę D;

–    por, czosnek, cebula – chronią przed stanami zapalnymi, od których bardzo często zaczyna się nowotwór.

W profilaktyce żylaków

Naczynia krwionośne potrzebują składniki, które je wzmacniają. W witaminę C i flawonoidy są szczególnie bogate warzywa i owoc. Jabłka, winogrona, papryka, pomidory są niezbędne do produkcji kolagenu. Warto także polubić oleje roślinne, kasze, fasolę i pełnoziarniste pieczywo, które zawierają witaminy B i E oraz magnez.

W okresie przekwitania

Objawy przekwitania łagodzą zawarte w roślinach fitoestrogeny. Wśród nich najbardziej zalecana jest soja. Podobnie do niej działa także siemię lniane. W okresie przekwitania warto polubić także nasiona szałwii hiszpańskiej (chia), które zawierają doby dla kości wapń i wspomagające serce kwasy omega-3.

Na dobry wzrok

Aby mieć mocny wzrok trzeba pokochać brokuły, jaja, paprykę i szpinak. Zawierają one składniki niezbędne oczom: luteinę i zeaksantynę. Chronią one oczy przed promieniami UV, są ważne w profilaktyce zwyrodnienia plamki żółtej.

Podobne artykuły:

Dodaj komentarz

Back to top