Strona główna » Jedzmy to, co daje nam moc!

Jedzmy to, co daje nam moc!

Jest mnóstwo produktów, które są bogate w cenne dla naszego zdrowia składniki. Dzięki nim możemy zmniejszyć ryzyko zachorowania na pewne schorzenia, w efekcie żyć dłużej w dobrej kondycji.

Jedzmy to, co daje nam moc!

Osoby, które chcą żyć w dobrym zdrowiu do późnej starości, nie muszą stosować żadnych rygorystycznych diet czy liczyć kalorii. Powinny włączyć za to do swojego menu prdukty zawierające cenne dla zdrowia składniki. Pamiętajmy jednak, że nawet wprowadzenie kilku zdrowych składników do naszego jadłospisu, to zbyt mało. Jeśli będziemy jeść na przykład dużo warzyw, a nadal będziemy wierni pizzy i frytkom, super żywność niewiele nam pomoże.

Tłuste ryby

Zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, które wzmacniają odporność na wiele chorób, począwszy od grypy aż po choroby nowotworowe; kwasy omega-3 łagodzą procesy zapalne, poprawiają także pracę mózgu. Najwięcej kwasów tłuszczowych omega-3 zawierają ryby morskie takie, jak łosoś, śledź i makrela. Spośród ryb hodowlanych nawięcej omega-3 zawiera łosoś. Ryby jedzmy 2- 3 razy w tygodniu. Pamiętajmy, że ryby morskie chłoną metale ciężkie. Na wszelki wypadek wybierajmy różne, gdyż każda wchłania inne metale ciężkie, na przykład tuńczyk chłonie ołów, a łosoś rtęć.

Jabłka

Anglicy są autorami powiedzenia ,, Jedno jabłko dziennie chroni od chorób”. Badania naukowe wykazały, że rzeczywiście jedzenie jabłek zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelit i żołądka. Jabłka zawierają pektyny – rozpuszczalny błonnik. To jemu zawdzięczają swoją moc. Dodatkowo błonnik reguluje poziom cholesterolu, pomaga usunąć z organizmu toksyny.

Kiszonki

Najlepsze są oczywiście te, które nie zawierają octu ani kwasku cytrynowego. Naturalne kiszonki są źródłem naturalnych probiotyków – takich samych, jak te, które zasiedlają nasz przewód pokarmowy. Chronią nas przed infekcjami.

Kasza jaglana

Poprawia funkcjonowanie układu nerwowego – jest źródłem lecytyny. Jedząc potrawy z kaszy jaglanej, łatwiej poradzimy sobie ze stresem. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, mogą ją jeść osoby, które nie tolerują tego białka.

Podobne artykuły:

Dodaj komentarz

Back to top