Strona główna » Zdrowe warzywa korzeniowe

Zdrowe warzywa korzeniowe

Zdrowe warzywa korzenioweZachwycamy się obecnie jagodami goi i nasionami chia, zapominając, jakie skarby kryją babcine piwnice. Warzywa korzeniowe, po które sięgamy coraz rzadziej to prawdziwa zdrowotna bomba. Podpowiadamy o czym warto sobie przypomnieć i z jakiego powodu.

Rzepa

Większość z nas kojarzy ją z zabawnym wierszem Tuwima. To zapomniane warzywo charakteryzuje się dość ostrym smakiem. Świetnie sprawdza się w surówkach, może posłużyć również jako zdrowa przekąska między posiłkami. Dostarcza ogromnych ilości:

–    siarki;

–    potasu;

–    wapnia;

–    magnezu;

–    fluoru;

–    żelaza;

–    cynku.

Zawiera niemało witamin z grupy B, witaminy C oraz A. Korzystnie wpływa na pracę wątroby oraz pęcherzyka żółciowego. Medycyna ludowa wykorzystywała rzepę jako lek na anemię, ale również środek przeciwzapalny i przeciwbólowy. Jej regularne spożywanie poprawi kondycję włosów.

Skorzonera

Inaczej wężymord to warzywo, które przed laty cieszyło się ogromną popularnością. Dzisiaj coraz częściej można spotkać ją w sklepach. Zawiera dużo wapnia, fosforu, magnezu. Korzystnie wpływa więc na kondycję zębów oraz kości. Doskonale smakuje po upieczeniu.

Pasternak

Swoim wyglądem do złudzenia przypomina pietruszkę. Warzywo to dostarcza niemałych ilości pektyn, skrobi, witaminy C, E i A, a także wapnia, fosforu, żelaza, sodu i magnezu. Wykazuje działanie przeciwreumatyczne, pomaga usuwać toksyny z organizmu.

Chrzan

Doskonale go znamy, ale na ogół przypominamy sobie o nim w okresie Wielkanocy. Ten charakterystyczny w smaku korzeń zawiera bardzo dużo siarki, która korzystnie wpływa na kondycję stawów, a także procesy odpornościowe. Mało kto wie, że dostarcza on dużo witaminy C – zdecydowanie więcej niż owoce cytrusowe. Warto spożywać go razem z mięsem. Sprawia bowiem, że zawarte w mięsie żelazo zdecydowanie lepiej się wchłania. Chrzan to również doskonałe źródło substancji bakteriobójczych. Poprawia procesy trawienne, sprawia, że potrawy stają mniej ciężkostrawne. Sięgając po gotowy chrzan, warto unikać tego zakwaszanego octem. Zawartość witaminy C jest bowiem w nim zdecydowanie mniejsza.

Podobne artykuły:

Dodaj komentarz

Back to top