Strona główna » Pomysł na biznes – własna kawiarnia

Pomysł na biznes – własna kawiarnia

Pomysł na biznes – własna kawiarniaCoraz chętniej wpada na filiżankę kawy do małych, przytulnych kawiarenek. Otwarcie takiej kawiarenki może być dobrym pomysłem na własny biznes. Aby nasza kawiarnia miała dużą liczbę klientów musimy im jednak zaoferować do wyboru przynajmniej kilka gatunków kawy. Jakich rodzajów kawy nie może zabraknąć?

 Jak zaparzyć kawę po turecku?

Kawa nazywana w Polsce kawą po turecku nie ma tak naprawdę nic wspólnego z tą prawdziwą. Prawdziwą kawę po turecku parzy się w specjalnych tygielkach nazywanych dżezwa. Jest to kawa niezwykle mocna i aromatyczna. Z pewnością tak parzona kawa znajdzie dużo amatorów. Ale kawę  możemy podawać na wiele jeszcze innych sposobów. Oto kilka z nich.

 Najpopularniejsze sposoby podawania kawy

Espresso – jest bardzo mocna i aromatyczna. Jak będzie smakowała zależy od tego, jak zostanie zmielona kawa, jaka będzie temperatura i czas parzenia. Do podawania espresso niezbędne są malutkie filiżanki. Na bazie espresso przygotujemy kilka innych rodzajów kawowego napoju.

Caffe latte – na bazie espresso, podawana z dużą ilością mleka. Mleko dodawane do caffe latte musi być ciepłe i spienione. Aby podawać caffe latte w swojej kawiarence musimy pamiętać o zakupieniu specjalnych szklanek do jej podawania. Caffe latte podaje się w wysokich szklankach. Stąd też niezbędne są również długi łyżeczki.

Kawa macchiato – do jej przygotowania także niezbędna jest kawa espresso. To także kawa podawana z mlekiem, ale jest go o wiele mniej niż w caffe latte. Trzeba go także mocno podgrzać i spienić.

Caffe mocha – przygotowuje się ją tak samo, jak caffe latte. Dodatkiem do caffe mocha jest gorzka lub mleczna czekolada i bita śmietana. Kawę podaje się również z gorącym spienionym mlekiem.

Caffe americano- przyrządzana na bazie espresso. Koniecznie jednak podaje się ją z większą ilością gorącej wody i z mlekiem. Ze względu na dodatkową ilość wody jest o wiele słabsza niż klasyczne espresso.

Capuccino – podaje się je w klasycznych filiżankach z dodatkiem podgrzanego i spienionego mleka. Wierzch mlecznej pianki można posypać startą czekoladą.

Jeżeli chcemy odnieść sukces, tych rodzajów kaw nie nie może w naszej kawiarence zabraknąć.

Podobne artykuły:

Dodaj komentarz

Back to top