Strona główna » Działalność gastronomiczna – otwieramy kawiarnię

Działalność gastronomiczna – otwieramy kawiarnię

Działalność gastronomiczna – otwieramy kawiarnięZwyczaj wypijania filiżanki kawy na mieście staje się w naszym kraju coraz bardziej popularny. Myśląc o własnym biznesie zastanówmy się, czy otwarcie małej kawiarenki nie jest pomysłem dla nas.

Gdzie otworzyć kawiarenkę?

Lokalizacja kawiarenki jest niezwykle istotna, w dużej mierze to od niej zależy, ilu gości będzie ją odwiedzać. Z pewnością do dobrych lokalizacji należą lokale, które znajdują się w pobliżu lub wręcz na dużym osiedlu mieszkaniowym. Warto również wziąć pod uwagę otwarcie kawiarenki w pobliżu galerii handlowej. Dobrą lokalizacją, szczególnie w miejscowościach atrakcyjnych turystycznie, są miejsca w pobliżu największych atrakcji turystycznych. Bardzo dobrym miejscem są także okolice biurowców i miasteczko akademickie.

Jak urządzić wnętrze kawiarenki?

Zależy to przede wszystkim od naszego gustu, trudno więc podpowiedzieć konkretne rozwiązania w tym względzie. Wnętrze swojej kawiarenki możemy urządzić zgodnie z najnowszymi trendami w aranżacji wnętrz, ale możemy też stworzyć lokal, w którym będzie panowała rodzinna atmosfera. Jeżeli zadecydujemy się na styl nowoczesny, to z pewnością powinny się w niej znaleźć meble z metalu i szkła. W drugim przypadku postawmy na miękkie sofy, fotele i kanapy.

Jaka karta menu?

Na pewno nie możemy serwować gościom tylko jednego gatunku kawy. Im więcej rodzajów kawy zaproponujemy, tym lepiej. Na pewno nie może zabraknąć:

–       espresso;

–       caffe latte;

–       macchiato;

–       caffe americano;

–       cappuccino;

–       caffe mocha.

Warto do karty wprowadzić nie tylko kawę, ale także herbatę. Wprowadzając do menu także ten napój możemy liczyć na większą ilość gości. Podobnie, jak w przypadku kawy goście muszą mieć możliwość wybrania ulubionej herbaty. Stąd oprócz czarnej herbaty wprowadźmy do karty także herbatę zieloną, białą i czerwoną oraz kilka rodzajów herbat owocowych. Dobrym pomysłem jest włączenie do menu kilku rodzajów ciast. Ciasta możemy wypiekać na miejscu, możemy też wejść we współpracę z dobrą cukiernią. Ciasta muszą być przede wszystkim smaczne i świeże.

Podobne artykuły:

Dodaj komentarz

Back to top