Pizza: danie egalitarne

Pizza: danie egalitarne

We wszystkich chyba krajach świata przynajmniej ze słyszenia znana jest pizza. To tradycyjna włoska potrawa, której stolicą jest Neapol. Miłośników tego dania jest mnóstwo także w Polsce. Pizzę można zjeść także w jednej z licznych pizzerii w stolicy Dolnego Ślaska, we Wrocławiu.

Jaką pizzę zjemy w mieście nad Odrą?

Pizza Wrocław można zjeść nie mniej smaczną niż ta, którą serwują Włosi w swoich pizzeriach. Aby zjeść we Wrocławiu pizzę nie trzeba nawet wychodzić z domu. Zamówienia przyjmowane są także telefonicznie oraz także coraz częściej przez internet. Wszystkie pizzerie w menu mają zarówno tradycyjne wersje pizzy, jaki i takie, które są tylko ich specjalnością. W większości pizzerii we Wrocławiu można zamówić pizzę capricciosa. Jest to jedna z wersji pizzy, która bardzo przypadła nam do gustu. Pizza capriciosa wyróżnia się wybornym smakiem. Do jej przygotowania potrzebna jest szynka, karczochy, pomidory i grzyby. W polskiej wersji najczęściej używane są pieczarki. Oczywiście w pizzy nie może zabraknąć sera. Druga obowiązkowa pizza w menu to oczywiście Margherita. Składa się ona z mniejszej ilości składników niż pizza capricciosa. Nadzienie to tylko pomidory, ser mozzarella i listki bazylii. Podaje się ją skropioną oliwą. Polacy, a więc także Wrocławianie, bardzo chętnie zamawiają także pizzę hawajską z szynką i ananasem. Dodatki, które można ułożyć na wierzchu placka to na przykład papryka, kukurydza, kiełbasa. Autorskie wersje tego dania to najczęściej tajemnica szefa kuchni. Aby ją poznać, trzeba osobiście odwiedzić wybraną przez siebie pizzerię.

Jak przygotować dobrą pizzę?

Sekretem udanej pizzy są dobrej jakości składniki. Ciasto na pizzę powstaje z mąki typ 00. Po wyrobieniu wyrasta często przez kilkanaście godzin. Wyrośnięte ciasta wyrabia się ręcznie. Bardzo ważna jest również wysoka temperatura pieczenia. Pizzę piecze się nie dłużej jak 90 sekund w temperaturze około 400 stopni. Pizzy nie jemy sztućcami. Nie powinno się też podawać do niej żadnego sosu, zwłaszcza czosnkowego.

Więcej na https://www.pizzadominium.pl/lokale/wroclaw

Podobne artykuły:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *