Wiele osób zapytanych o to, jaka potrawa najbardziej kojarzy im się z Włochami bez wahania odpowie „pizza”. To danie pochodzi z Neapolu, znane jest jednak na wszystkich kontynentach. Jest daniem, który sprawdza się zarówno na szybki obiad, jak i szybką kolację. To także doskonała przekąska na spotkaniu ze znajomymi. Na zrobienie domowej pizzy trzeba jednak zarezerwować sobie trochę wolnego czasu. Dlatego większość wybiera się na pizzę do lokalu, kupuje mrożoną lub zamawia ją w pizzerii.
Podstawą pizzy zawsze jest ciasto przygotowane z dodatkiem zaczynu z drożdży. Wierzch pizzy to już kwestia indywidualna. W każdym regionie Włoch można zjeść pizzę z innymi dodatkami. Także w polskich pizzeriach wybór dodatków jest bardzo duży. Nie można jednak zapomnieć, że w składzie pizzy powinny być świeże pomidory lub sos pomidorowy. Ale w naszym kraju często są one zastępowane keczupem. Najlepsza pizza zawsze pieczona jest w piecu, w którym pali się drewnem. Pizzę z takiego pieca można zjeść w większości polskich pizzerii.
Włosi są bardzo przywiązani do tradycji, dlatego na ich pizzy jest mała liczba dodatków. Taka pizza jednak niezbyt nam odpowiada, wolimy gdy na wierzchu jest sporo dodatków. Ale w menu pizzerii, która chce mieć dużo gości koniecznie musi znaleźć się Margherita. To pizza złożona z bardzo małej liczby składników: mozzarelli, pomidorów i bazylii.
Dzięki usłudze „pizza na telefon” pizzerie mogą nie tylko zatrzymać przy sobie wiernych klientów, ale także zdobyć nowych. Zamawianie pizzy przez internet to prostu duża wygoda. Ulubioną wersję pizzy można dzięki niej zjeść o każdej praktycznie porze. Warto jednak pamiętać, że liczba osób zamawiających przez internet jest bardzo duża już od piątkowego wieczoru. Utrzymuje się na bardzo wysokim poziomie aż do niedzieli; jeśli chcemy zjeść pizzę na wynos w tych właśnie dniach pamiętajmy, aby złożyć zamówienie odpowiednio wcześnie. Standardowo pizza dowożona jest pod wskazany adres po upływie pół godziny od złożenia zamówienia.