Strona główna » Otwieramy restaurację – jakie wyposażenie należy kupić?

Otwieramy restaurację – jakie wyposażenie należy kupić?

Otwieramy restaurację – jakie wyposażenie należy kupić?W naszym kraju zapanowała swoista moda na otwieranie lokali gastronomicznych. Wiele z nich szybko jednak upada ponieważ ich właściciele zapominają, że na sukces składa się kilka czynników. Największy ma oczywiście jakość serwowanych w niej potraw. Ale nie mniej ważne jest wyposażenie restauracji. Składa się na nie zarówno jej wystrój, ale również niewidoczne dla gości zaplecze kuchenne. Jakie elementy wyposażenia restauracji są najważniejsze?

 

Zaplecze kuchenne

Dobór sprzętów i wyposażenia zaplecza kuchennego zdeterminowany jest przez rodzaj potraw, które zamierzamy serwować gościom. Jeżeli w menu będą przeważać dania zimne, to najważniejszymi sprzętami będą szafy chłodnicze oraz szafy do mrożenia i to w dużej ilości. Urządzenia do mrożenia oraz chłodzenia potraw powinny być najwyższej jakości oraz nowe. Jeżeli podstawą menu będą dania, które przygotowuje się w piekarniku, to najważniejszym urządzeniem w kuchni będzie wysokiej klasy piekarnik. Każde z urządzeń kuchennych ma inną wydajność. Dobieramy je adekwatnie do wielkości restauracji. Jeżeli otwieramy dużą restaurację, to musimy wybrać urządzenia najbardziej wydajne, w ten sposób łatwiej będzie przygotować jednocześnie potrawy dla jak największej liczby gości. W małej restauracji wydajność urządzeń może być mniejsza. Ważne jest (bez względu na wielkość restauracji), aby wszystkie sprzęty zostały ustawione tak, aby można było z nich korzystać wygodnie.

Jak wyposażyć salę?

Na wyposażenie sali dla gości składają się stoły i krzesła. Nie mniej od nich ważne są znajdujące

się na nich obrusy i zastawa. Muszą być one przede wszystkim nowe, używane sztućce i zastawa zrobią bardzo złe wrażenie na gościach. Obrusy muszą być nieskazitelnie czyste, nie dopuszczalne są obrusy, na których jest chociaż jedna najmniejsza plamka. Meble, które znajdą się w sal dla gości dobieramy do charakteru restauracji. W restauracji, w której zamierzamy serwować dania regionalne nowoczesne meble będą nie na miejscu. A w restauracji mającej charakter ekskluzywny pomyłką okażą się meble w stylu rustykalnym.

Podobne artykuły:

Dodaj komentarz

Back to top