Strona główna » Jak ułożyć dobrą kartę dla swojej restauracji?

Jak ułożyć dobrą kartę dla swojej restauracji?

Jak ułożyć dobrą kartę dla swojej restauracji?Coraz więcej osób w naszym kraju decyduje się założyć własny biznes. W ostatnim czasie dużą popularnością cieszy się branża gastronomiczna. Dobrze prowadzona restauracja może liczyć na dużą liczbę gości, a więc przynieść nam spore zyski. Ale nie będzie to możliwe bez dobrze ułożonej karty menu. Bez takiej karty nawet najlepsze umiejętności kucharza nie pomogą nam w odniesieniu sukcesu. Jak więc je dobrze ułożyć? Co jest najbardziej istotne?

 Idealna karta menu

Układając kartę menu dla restauracji należy przede wszystkim pamiętać o tym, aby nie wprowadzać do niej zbyt dużej ilości dań. Rozbudowując kartę będziemy zmuszeni do mrożenie gotowych dań. Z pewnością nie spotka się te z dobrym przyjęciem przez gości odwiedzających naszą restaurację. Smak mrożonych potraw ustępuje tym świeżo przyrządzonym i podanym. Dlatego też należy ułożyć krótką, ale urozmaiconą kartę. Pamiętajmy, że gusta kulinarne gości są  bardzo różne. Muszą się więc w niej znaleźć nie tylko dania mięsne, ale także dania dla osób, które preferują inny styl odżywiania. Idealna karta zdaniem specjalistów powinna zawierać maksymalnie 18 pozycji wliczając już przystawki i desery.

Kiedy będziemy układali kartę menu musimy pamiętać, jaki charakter planujemy nadać swojej restauracji. Jeżeli nasz lokal mieścił się będzie w zabytkowych wnętrzach musimy ułożyć inne menu niż gdyby mieściła się ona w nowoczesnym biurowcu.

 Układaj menu z myślą o gościach

Układając menu zastanówmy się, kim mogą być nasi potencjalni goście, do kogo chcemy głównie skierować swoją ofertę. Musimy pamiętać przy tym, że ich możliwości finansowe mogą być zupełnie różne. Jeżeli nastawimy się na obsługiwanie gości należących do klasy średniej, którzy raczej w restauracjach bywają stosunkowo rzadko, nie możemy wprowadzać do karty wyszukanych i drogich dań. Małże świętego Jakuba, czyli przegrzebki raczej nie będą cieszyć się ich zainteresowaniem.

Jedną z najważniejszych osób w restauracji jest szef kuchni. Kartę menu  dla restauracji powinniśmy więc układać wspólnie z nim bazując na jego wiedzy i doświadczeniu.

Podobne artykuły:

Dodaj komentarz

Back to top