Strona główna » Jak należy układać kartę dań dla restauracji?

Jak należy układać kartę dań dla restauracji?

Jak należy układać kartę dań dla restauracji?Coraz więcej osób próbuje swoich sił jako restauratorzy. Spora liczba osób, która otwiera własna restaurację jest przekonanych iż jest to niezwykle prosty biznes. Tymczasem wiele spośród nowo otwartych restauracji bardzo szybko kończy swoją działalność. Podstawowym błędem, który popełniają jest bowiem zawierająca zbyt dużo dań karta. Czym więc należy się kierować układając kartę menu?

 Im mniej, tym lepiej?

Karta dań nie może być zbyt rozbudowana, im serwowanych w restauracji dań będzie mniej, tym wbrew pozorom lepiej. Goście, którzy odwiedzą restaurację i zobaczą krótką kartę na pewno uwierzą, że potrawy, które zamówili są świeże. Menu restauracji powinno więc składać się zaledwie z kilku dań głównych. Zyskają na tym klienci, którzy zjedzą świeżo i smacznie, ale także i my. Nasze straty będą bowiem mniejsze.

Zajmując się układaniem karty dla restauracji musimy dokładnie policzyć, ile kosztuje ugotowanie konkretnej potrawy. Ceny dań musimy tak skalkulować, aby restauracja przynosiła nam zyski na odpowiednim poziomie, ale też, aby były one przystępne dla odwiedzających restaurację gości. Jeżeli ceny ustalimy na zbyt niskim poziomie, nie będziemy na prowadzeniu restauracji zarabiać. Z drugiej strony, zbyt wysokimi cenami odstraszymy klientów, co także nie przyniesie nam zysków. Przystępując do kalkulowania cen kierujmy się następującą zasadą: 1/3 ceny dania powinna pokryć koszt jego przygotowania, 1/3 powinna pokryć wydatki, które ponosimy zatrudniając pracowników, 1/3 ceny dania powinna być naszym zyskiem.

 Kreatywne menu

Ustalając menu wykażmy się kreatywnością. Zaproponujmy kartę, w której znajdą się dania, których nie serwuje żadna z sąsiadujących z naszą restauracji. Pamiętajmy jednak, że upodobania kulinarne gości są bardzo różne i karta nie może składać się jedynie z kulinarnych nowinek. Musimy serwować także dania doskonale gościom znane. Karta musi być też urozmaicona. Nie może w niej zabraknąć dań mięsnych, ale także potraw jarskich. Bazą karty powinny być dania, które można przygotować bardzo szybko.

Podobne artykuły:

Dodaj komentarz

Back to top