Strona główna » Lokalizacja cukierni – ma znaczenie

Lokalizacja cukierni – ma znaczenie

Może się większości wydawać, że tylko z pozoru duże miasta mają większy potencjał i są pewniejsze dla cukierniczego biznesu. Błąd, pamiętajmy, że w wielkich aglomeracjach przetrwanie na rynku zależy przede wszystkim od inwencji. Z drugiej strony – nie ma w aglomeracjach tradycji chodzenia do cukierni i kupowania gotowych wyrobów.

A jeśli już, to prym wiodą supermarkety, w których za grosze można dostać wyroby bardzo wątpliwej jakości. Mała cukiernia jak ulał pasuje charakterem do małego miasta, miasteczka, a w wielkich aglomeracjach – do dużych osiedli. Ma tę przewagę, że bardzo szybko może stać się obowiązkowym przystankiem w trakcie niedzielnych spacerów, czy podczas powrotów do domu z pracy.

Wybierz lokalizację

Wybierając lokalizację, mniejszą uwagę zwracaj na istnienie w okolicy konkurencyjnych lokali, a większą na to, czy cukiernia będzie położona przy uczęszczanych szlakach spacerowych. Miej na uwadze to, że lokal nie musi być wcale duży, 40 mkw. sklepu to aż nadto. O wiele bardziej liczy się, czy ma odpowiednie zaplecze. W końcu musisz zdecydować, co chcesz piec oraz z kim? Podstawą powodzenia naszej cukierni jest zagwarantowanie dobrej jakości wyrobów, w tym wypieków: szarlotek, serników, tortów. Torty na zamówienie to jedna z najczęściej zamawianych wyrobów cukierniczych.

Zrób konkurencją

Lokalizacja cukierni – ma znaczeniePonadto trzeba wyróżnić się czymś spośród konkurencji w taki sposób, by zdobyć grono zaufanych i stałych klientów. Aby wygrać z konkurencją, nasze wyroby cukiernicze muszą mieć charakterystyczny smak, kształt, powinny być też odpowiednio udekorowane, ale przede wszystkim powinny być zawsze świeże, najlepiej jeszcze ciepłe. Mimo faktu, iż to banał to bardzo ważna sprawa. Pamiętaj, że Twoim bezpośrednim konkurentem nie będzie inna mała cukiernia, ale supermarket. Nie stać cię na stosowanie chemikaliów i gorszej jakości składników spożywczych. Nie stać cię też na oszczędzanie na pracownikach. Jeśli nie masz sam/sama wykształcenia cukierniczego, a pieczenie nigdy nie było twoją pasją o jednej rzeczy nigdy nie możesz zapomnieć.

Podobne artykuły:

Dodaj komentarz

Back to top