Strona główna » Otwieramy cukiernie

Otwieramy cukiernie

Zakładając biznes cukierniczy należy liczyć się z nie lada wydatkiem. W końcu sama modernizacja lokalu i zakup wyposażenia 100 tyś zł netto. Wynagrodzenia pracownicze 11 tyś zł netto. A ile można na tym w zasadzie zarobić? Cennik wyrobów cukierniczych jest jednak bardzo mocno uzależniony od lokalizacji, renomy, kosztów eksploatacji lokalu, wielkości zamówienia oraz wartości produktów, z których zostały one wyprodukowane.

W przypadku sprzedaży wyrobów za pośrednictwem sklepów ceny są jednak ustalane indywidualnie z samymi kontrahentami. Marże zysku w cukierniach w zasadzie są dość wysokie – często od 20 do 30 %.

Dolicz straty

Trzeba jest jednak pamiętać, że ciasta szybko się psują, jest to związane z technologią wyrobu i zastosowaniem tradycyjnych surowców bez zastosowania tzw. utrwalaczy i dodatków chemicznych. Dlatego, w koszty biznesu należy wpisać wyroby, które będziemy musieli wyrzucić. Najwięcej zarabia się na tzw. „mokrych wyrobach”, głównie na szarlotkach i tortach, mniej na tzw. twardych wyrobach, np. babeczkach. Sprzedaż wyrobów miękkich to z kolei od 20 do 180 tyś. zł. Nie zapominajmy o tym, że sprzedaż wyrobów twardych – od 10 do 70 tyś. zł.

Zarabiaj nie tylko na ciastach

Otwieramy cukierniePamiętajmy, że zarabiamy jednak nie tylko na sprzedaży wyrobów cukierniczych – możemy oferować także kawę czy herbatę. Miesięcznie cukiernia może pozyskiwać dochód brutto od 30 do nawet 150 tyś. zł miesięcznie. Warunkiem otrzymywania takich dochodów jest renoma firmy i smak naszych słodkości oraz współpraca z pobliskimi sklepami, kawiarniami. Torty na zamówienie, jakie cukiernia będzie dla swoich klientów to jedne z najczęstszych zamówień.

Podobne artykuły:

Dodaj komentarz

Back to top