Strona główna » Dlaczego lubimy zamawiać pizzę?

Dlaczego lubimy zamawiać pizzę?

Dlaczego lubimy zamawiać pizzę?Nasze przyzwyczajenia od pewnego czasu ulegają zmianom. Chętniej niż w domu jadamy w restauracjach czy bistrach. Szczególną popularnością cieszą się dania kuchni włoskiej. W zatłoczonych często restauracjach bardzo chętnie zamawianym daniem – zwłaszcza przez dzieci – jest pizza.

Kilka słów o historii tego dania

Już pod koniec X wieku w położonej około 100 kilometrów od Neapolu miejscowości Gaeta wypiekane były płaskie chlebki, które najpierw zachwyciły najbiedniejszych mieszkańców. Były tanie, zawierały jedynie czosnek i oliwę, ale bardzo sycące. Z czasem przepis na te placki dotarł do Neapolu, a stamtąd pojawił się na terenie całych Włoch. Pizza zaczęła się jednak zmieniać. Okazało się bowiem, że można na placku umieszczać bardzo różne dodatki: mięso, warzywa, ryby, ser. Dzisiaj pachnącą, ciepłą, podawaną prosto z pieca pizzę z przeróżnymi dodatkami można zjeść w wielu restauracjach.

Na cześć królowej Małgorzaty

Czy to podczas pobytu we Włoszech czy w jednej z polskich restauracji, która ma w menu pizzę miłośnicy tego dania koniecznie powinny spróbować, jak smakuje pizza przygotowana specjalnie dla królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. Jedna z najbardziej słynnych dziś rodzajów pizzy została przygotowana specjalnie z okazji wizyty królowej w Neapolu. Niepowtarzalna,wyjątkowo smaczna pizza była bardzo prosta. Składała się z pomidorów, mozzarelli i bazylii. Inna tradycyjna pizza to marinara z czosnkiem, pomidorami, oregano i oliwą. Warto jednak dodać, że w każdym regionie Włoch można zjeść pizzę z innymi dodatkami. Także w Polsce używa się bardzo różnych dodatków. Często przyrządza się ją na przykład z pieczarkami, Polacy zajadają się także pizzą hawajską. We włoskich restauracjach Polacy bardzo chętnie zamawiają nie tylko margheritę, ale także pizzę z czterema serami: gorgonzola, stracchino, fontina i mozzarella.

Prawdziwą neapolitańską pizzę można zjeść nie tylko w Neapolu. Smakiem tej pizzy można cieszyć się także w wielu polskich restauracjach.

Podobne artykuły:

Dodaj komentarz

Back to top