Strona główna » Królowa włoskiej kuchni: pizza

Królowa włoskiej kuchni: pizza

Królowa włoskiej kuchni: pizzaNasz styl życia staje się coraz bardziej szybki. Mamy coraz mniej czasu, aby przygotowywać domowe obiady. Stąd coraz częściej decydujemy się jeść w restauracjach. Chętnie też próbujemy nowych smaków. Wyjątkowo chętnie lubimy chodzić do włoskich restauracji. Wśród dań, które zamawiane są bardzo często na jednym z pierwszych miejsc plasuje się pizza.

Pizza narodziła się w położonej na południu Włoch Kampanii. Najpierw podbiła serca mieszkańców Neapolu, a później także mieszkańców całych Włoch. Włoscy imigranci, którzy w poszukiwaniu lepszego życia wyjechali do USA zabrali przepisy na pizzę ze sobą. Amerykanie pokochali to proste danie bardzo szybko. Z czasem pizza stała się daniem popularnym na całym świecie. Ma wiele odmian, także we Włoszech.

Jakie rodzaje pizzy podawane są w restauracjach?

Każdy włoski region ma własne receptury na pizzę. W wielu polskich restauracji przygotowuje się więc nie tylko pizzę z dodatkami, które są typowe dla pizzy z Neapolu, ale także z dodatkami charakterystycznymi na przykład dla Sycylii czy Rzymu. W przypadku pizzy sycylijskiej najczęściej ma ona grube ciasto i prostokątny kształt. Czasem przygotowuje się także okrągłą sycylijską pizzę, ale używa się innych dodatków niż w Neapolu. Sycylijska pizza składa się z pomidorów, filecików anchois, cebuli, ziół i sera, który jest bardzo intensywny w smaku, na przykład caciocavalloy. Pizzą hawajska należy to tych, których smak bardzo odpowiada Polakom. Wbrew swojej nazwie nie pochodzi ona z Hawajów, ale z Kanady, ma już ponad 55 lat. Na wierzchu pizzy hawajskiej układa się szynkę i ananasy. Bardzo oryginalna jest pizza Bianca. Jest biała, gdyż nie ma w niej pomidorów, jest na wierzchu tylko czosnek, oliwa oraz rozmaryn.

Dodatki, które Polacy lubią najbardziej

Proste włoskie pizze nie zawsze smakują Polakom. Dlatego też w polskich restauracjach wybierane są ulubione przez Polaków dodatki: pieczarki, szynka, salami, cebula, papryka, boczek. Ten ostatni składnik najczęściej wybierają mężczyźni, kobiety wolą mniej kaloryczne dodatki.

Podobne artykuły:

Dodaj komentarz

Back to top