Strona główna » Jak powstaje dobra pizza?

Jak powstaje dobra pizza?

Jak powstaje dobra pizza?Coraz częściej decydujemy się spędzać wolny czas w restauracji. Chętnie wybieramy nie tylko te, które serwują dania z kuchni polskiej. Coraz więcej osób decyduje się na poznawanie tradycji kulinarnych z różnych krajów świata. Chętnie więc jadamy w restauracjach z kuchnią chińską czy meksykańską. Popularne są również restauracje, w których gości kuchnia europejska. Wielu z nas wyjątkowo smakują dania kuchni włoskiej, a daniem, które szczególnie kochamy jest pizza.

Zanim pizza trafi na stół

Przygotowanie pizzy jest pracochłonne, najwięcej czasu zajmuje przygotowanie ciasta. Pizzę można przygotować na cieście drożdżowym, które musi wyrastać nawet przez kilka godzin. Bardzo rzadko wyrośnięte ciasto jest formowane maszynowo czy przy pomocy wałka. W większości restauracji formuje się je ręcznie. To trudna sztuka, gdyż ciasto formuje się naciskając je palcami obu dłoni prowadząc je od środka na zewnątrz placka. Ta technika formowania ciasta nazywa się pizzaiuolo. Znają ją tylko najbardziej doświadczeni pizzermani. Techniki tej można się nauczyć na różnego rodzaju kursach, wiele z nich organizowanych jest w stolicy włoskiej pizzy – Neapolu. Dobra pizza zawsze pieczona jest w piecu opalanym drewnem. Temperatura pieczenia jest bardzo wysoka, dlatego pizza spędza w piecu bardzo mało czasu. Można poznać, że została dobrze upieczona po tym, że jest pulchna, jej brzeg jest lekko uniesiony i nieprzypieczony Do tego jest elastyczna. Średniej wielkości pizza ma średnicę 30-35 centymetrów.

 

Wybrane składniki: jakie Polacy lubią najbardziej?

Klasyczna pizza przygotowywana w Neapolu składa się z trzech składników: pomidorów San Marzano, mozzarelli di bufala i bazylii. Polacy chętnie jednak zamawiają pizzę z innymi dodatkami – lubimy, gdy na wierzchu pizzy jest bogato. Popularne dodatki, z którymi lubimy zamawiać pizzę to: szynka, pieczarki, owoce morza i oliwki. Warto też wspomnieć, że coraz częściej w polskich restauracjach serwowane są nie tylko pizze o wytrawnym smaku. Zaczynają się pojawiać również słodkie pizze z wierzchem z owoców.

Podobne artykuły:

Dodaj komentarz

Back to top