Strona główna » Domowe sposoby na grypę żołądkową

Domowe sposoby na grypę żołądkową

Jelitówka atakuje gwałtownie. Wywołują ją rotawirusy. Objawy grypy żołądkowej to bóle brzucha, wymioty, biegunka i osłabienie. Często do tych objawów dołączają także bóle głowy i mięśni, katar, kaszel i ból gardła. Utrzymują się one przez 2- 3 dni. Choroba ustępuje samoistnie po kilku dniach. Nie ma na nią lekarstwa, leczy się ją tylko objawowo.

Napoje izotoniczne

W pierwszych dniach infekcji najważniejsze jest nawadnianie organizmu – nie możemy dopuścić do odwodnienia. W organizmie musi być odpowiedni poziom elektrolitów (jonów potasu i sodu). Ich niedobór może być przyczyną zaburzeń pracy serca. Pijemy małymi łykami duże ilości neutralnych płynów: przegotowanej wody lub niegazowanej wody mineralnej. Organizm nawodnią domowe napoje izotoniczne zawierające elektrolity. W szklance przegotowanej, letniej wody rozpuszczamy pół łyżeczki soli i dodajemy glukozę (do kupienia w aptece) lub 2 łyżki miodu. Iny napój izotoniczny przygotujemy zaparzając 2 saszetki mięty (parzymy według przepisu na opakowaniu). Wyjmujemy torebki, studzimy, dodajemy po łyżce soli, miodu i soku z cytryny.

Napar z nagietka

Ma właściwości łagodzące dolegliwości żołądka i jelit. Warto po niego sięgnąć przy grypie żołądkowej, gdyż ma także właściwości przeciwwirusowe. Działa także oczyszczająco na organizm, a więc przyspieszy oczyszczanie organizmu z wirusów. Napar z nagietka przygotowujemy z 2 łyżek suszonych kwiatów. Zalewamy je niepełną szklanką wrzątku, parzymy 10 minut. Studzimy, dodajemy łyżkę miodu. Pijemy 2 razy dziennie przez 3 – 4 dni.

Kleik z jagodami

W czasie jelitówki ważną rolę odgrywa dieta. W czasie choroby jemy niewielki i lekkostrawne posiłki. Doskonale sprawdza się kleik z jagodami. Dwie łyżki opłukanego ryżu zalewamy litrem zimnej wody i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę, co jakiś czas mieszamy. Miękki ryż przecieramy przez gęste sito, dodajemy odrobinę masła i soli. 2-3 łyżeczki suszonych jagód zalewamy szklanką wrzątku, przykrywamy, parzymy 10 minut. Do kleiku dodajemy odcedzone owoce.

Podobne artykuły:

Dodaj komentarz

Back to top