Strona główna » Zakładamy cukiernię – skompletuj zespół

Zakładamy cukiernię – skompletuj zespół

Jeszcze przed rozpoczęciem wszelkich prac remontowych musisz posiadać skompletowany zespół, przede wszystkim wykwalifikowanych cukierników. W końcu tylko od ciebie zależy, w jaki sposób ich będziesz mógł znaleźć. Absolwenci szkół gastronomicznych, otwarci są na nowości, ale wychowani w duchu tradycji, mogą być rozwiązaniem, lecz musisz pamiętać, że zawód ten również wymaga stałego dokształcania się.

Wobec czego swoim ludziom powinieneś zapewniać nie tylko pensje, za które będzie im się chciało pracować, ale i szkolenia. To kolejny wydatek, na który powinieneś się przygotować.

Kursy cukiernicze

Kursy cukiernicze I i II stopnia, a także kursy specjalistyczne (przygotowujące do produkcji oryginalnych słodyczy, przydatne w przypadku zamówień specjalnych) to wydatek około 1 tys. złotych za jedno szkolenie, a zazwyczaj jest to seria spotkać. Warto, bo podobne szkolenie cukiernicze daje możliwość praktycznego poznania tematu w zakresie wiedzy cukierniczej. Zajęcia praktyczne realizowane są zwykle w profesjonalnych znanych cukierniach, a więc dają przy okazji możliwość podpatrzenia, jak działają inni. Wtedy torty na zamówienie realizowane przez twoich cukierników będą jeszcze lepsze. Ponadto pamiętaj, że jest taka instytucja jak staże. Zapraszaj i zatrudniaj młode osoby, przyuczające się do zawodu.

Zatrudnij absolwenta

Zakładamy cukiernię - skompletuj zespółW końcu zatrudniając absolwentów, możesz liczyć na refundację kosztów oraz obniżenie kosztów pracy. Przykładowy biznesplan to kolejna z istotnych kwestii, która nie może zostać przez nas pominięta. Głównym celem biznesplanu jest zaprezentowanie pomysłu na cukiernię, aby uzyskać środki finansowe na rozpoczęcie i prowadzenie działalności. Wykorzystując zdobytą wiedzę, postanowiłem otworzyć własną cukiernię w wybranej przez nas miejscowości. Głównym celem planowanej działalności jest zapewnienie klientom możliwości zakupu wyrobów miękkich oraz twardych przygotowywanych zgodnie z tradycyjnymi recepturami.

Podobne artykuły:

Dodaj komentarz

Back to top