Co musi pojawić się na stole w Wigilię?

Co musi pojawić się na stole w Wigilię?

Kiedy mówimy o Bożym Narodzeniu, nie możemy zapomnieć o wieczerzy wigilijnej. W polskiej tradycji jest to obowiązkowy element poprzedzający Boże Narodzenie. Spotykamy się tego dnia z najbliższymi, dzielimy się opłatkiem, jemy uroczystą kolację.

Na stole pojawiają się najróżniejsze przysmaki. Co najczęściej gości na polskich stołach w Wigilię? Jakie tradycyjne potrawy przyrządzamy najczęściej?

Tradycja mówi, że na wigilijnym stole powinno pojawić się dwanaście potraw

Symbolizują one dwunastu apostołów. Każdy region naszego kraju pochwalić może się charakterystycznymi tylko dla niego potrawami. Nie brakuje jednak również tych dań, które nie różnią się niezależnie od tego, czy Wigilia jest urządzana na Mazowszu, Podlasiu czy Podhalu. Zasiadając do wigilijnej kolacji, należy pamiętać, aby skosztować każdej z potraw. To sposób na to, aby zapewnić sobie szczęście i powodzenie na cały następny rok.

Tym, co gości na wigilijnym stole w większości domów jest barszcz czerwonymi z uszkami. Będzie najsmaczniejszy, jeśli ugotujemy go na zakwasie z buraków. Barszcz doprawić należy solą, pieprzem, majerankiem. Dodać możemy do niego nieco miodu i czosnek. Jeśli chcemy, aby miał wyjątkowy smak, warto do gotujących się buraków dodać winne jabłka. Dobrze ugotowany barszcz czerwony jest zupą niezwykle aromatyczną. W niektórych rodzinach klasyczny barszcz czerwony jest zastępowany zupą grzybową przyrządzaną z suszonych grzybów i serwowaną z łazankami.

Tym, co na wigilijnym stole musi się pojawić są także ryby

Królem stołu jest oczywiście karp, który najczęściej podawany jest smażony. Jest to ryba, która wybornie smakuje w galarecie. Sięgając po karpia, należy pamiętać, że jest to ryba wyjątkowo oścista. Dlatego należy zachować ostrożność.

Polska Wigilia nie odbędzie się bez dań z kiszonej kapusty. Najbardziej popularna jest oczywiście kapusta z suszonymi grzybami. Można z niej zrobić również wyborny farsz do pierogów, wzbogacając ją suszonymi grzybami i podsmażoną cebulką. Z suszonych grzybów wykonujemy farsz do uszek, które wyśmienicie komponują się z czerwonym barszczem.

Podobne artykuły:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>