24 grudnia, czyli w Wigilię spotykamy się z naszymi bliskimi przy pięknie zastawionym stole. Dzielimy się opłatkiem, składając sobie życzenia.
Następnie zajadamy się rozmaitymi pysznościami, których w ten wyjątkowy dzień w roku nie może zabraknąć. Co najczęściej pojawia się na wigilijnym stole?
Barszcz czerwony z uszkami
To jedna z bardziej tradycyjnych zup, bez których wiele osób w ogóle nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Barszcz najczęściej serwujemy z uszkami, w których skryte jest aromatyczne nadzienie z suszonych grzybów i cebulki. Zupa ta świetnie komponuje się również z pierogami z kapustą kiszoną i grzybami. Najlepszy barszcz czerwony to ten przygotowany na zakwasie buraczanym, który warto nastawić samodzielnie. Aby barszcz nie stracił swojego głębokiego koloru, należy zakwasić go odrobiną soku z cytryny bądź octu.
Zupa grzybowa
To kolejna propozycja, która na wigilijnym stole pojawia się naprawdę często. W niektórych domach zastępuje ona barszcz, w innych podawane są obie zupy. Zupa grzybowa przygotowywana jest z grzybów suszonych. Nie można zapomnieć o esencjonalnym wywarze warzywnym. Zupę zabiela się śmietaną. Doskonale smakuje z łazankami.
Pierogi z kapustą i grzybami
Trudno wyobrazić sobie polską Wigilię bez kiszonej kapusty. Serwowana w z grochem, w formie pasztecików i uszek. Prawdziwym hitem są pierogi z kapustą i grzybami, które wyśmienicie smakują z barszczem czerwonym. Warto samodzielnie przygotować pierogi, pamiętając o tym, aby odpowiednio wyrobić ciasto i mocno przyprawić farsz.
Karp smażony i w galarecie
Wigilia w polskiej tradycji jest postna. W związku z tym na stole wigilijnym nie może zabraknąć ryb. Prawdziwym królem stołu jest karp. Podajemy go smażonego bądź w galarecie. Wśród ryb, które pojawiają cię na wigilijnej wieczerzy znajdują się również śledzie. Najczęściej podajemy je w śmietanie bądź oleju. Można przygotować z nich również pyszną sałatkę, do której dodać można ziemniaki, buraki, kiszone ogórki, jajka. Do sałatki dodajemy majonez i przyprawiamy solą oraz pieprzem.