Strona główna » Sekrety udanych świątecznych dań

Sekrety udanych świątecznych dań

Sekrety udanych świątecznych dań

Na święta przygotowujemy wiele smakowitych potraw. Co zrobić, aby zawsze były one udane?

Delikatne ciasto na pierogi

Na Wigilię wiele pań domu przygotowuje uszka lub pierogi, czasem nawet oba te dania. Jeżeli chcesz w tym roku zaskoczyć domowników i gości wyjątkowo delikatnym ciastem przygotuj je z 500 gram mąki, 2 łyżek oleju i zsiadłego mleka. Zsiadłego mleka weź tyle, aby konsystencja ciasta była zwarta. Zamiast zsiadłego mleka można użyć kwaśnej śmietany.

Czerwony barszczyk

Będzie miał wyborny smak, jeśli przygotujemy go na domowym zakwasie. Zakwas się uda, jeśli nastawimy go dwa tygodnie wcześniej. Na zakwas potrzebne są wyszorowane buraczki. Należy pokroić je w cienkie plasterki, włożyć do kamionkowego naczynia lub szklanego słoja, a następnie dodać kilka listków laurowych, kilka kuleczek pieprzu i ziela angielskiego oraz ząbki czosnku. Na koniec wkładamy kromkę razowego chleba i zalewamy osoloną, chłodną wodą w takiej ilości, aby przykryła buraki. Na każdy litr użytej wody dodajemy jedna płaską łyżeczkę soli. Naczynie przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu.

Postna kapusta

Jej smak podkreśli dodatek majeranku, pieprzu ziołowego i kminku. Warto też do niej dodać szklankę czerwonego, wytrawnego wina. Smaki muszą się ze sobą przegryźć, zacznijmy kapustę gotować wcześniej. Im dłużej będzie gotowana, tym będzie smaczniejsza. Jeżeli chcemy zaskoczyć domowników, to farsz do pierogów możemy przygotować z kiszonej kapusty i żurawiny. Aby się nie rozpadła suszoną żurawinę dodajemy pod koniec duszenia kapusty.

Udany sernik

Wadą tego ciasta jest fakt, iż lubi się zapadać po upieczeniu. Tak się nie stanie, jeśli po upieczeniu pozostanie on w piekarniku jeszcze przez pewien czas po upieczeniu. To gwarancja, że na środku sernika nie powstanie dołek.

Przygotowując świąteczne potrawy korzystajmy raczej z przepisów, które wypróbowałyśmy wcześniej, wtedy na pewno wszystkie , które przygotujemy będą udane. Kulinarne eksperymenty zostawmy sobie raczej na bardziej spokojny poświąteczny czas.

Podobne artykuły:

Dodaj komentarz

Back to top