Strona główna » Przyprawy do bożonarodzeniowych potraw

Przyprawy do bożonarodzeniowych potraw

Przyprawy do bożonarodzeniowych potraw

Już przed 24 grudnia w wielu domach unoszą się wspaniałe zapachy. To między innymi zasługa korzennych przypraw dodawanych do świątecznych strucli z makiem i pierników. Jakie przyprawy najczęściej wykorzystujemy przygotowują tradycyjne dania na wieczerzę wigilijną i święta Bożego Narodzenia?

Ziele angielskie

Są zbierane z korzennika lekarskiego, kiedy są jeszcze niedojrzałe. Mają słodko-korzenny smak. Z reguły dodajemy je do dań mięsnych. Ale można je dodawać także w bardzo małej ilości do deserów i kompotów, w tym także tradycyjnego wigilijnego kompotu z suszu. Koniecznie też dodajmy zmielone ziele angielskie, kiedy będziemy przygotowywać własną przyprawę do pierników.

Cynamon

Przyprawa ta pochodzi z wysuszonej kory cynamonowca cejlońskiego. Ma korzenny, jednocześnie słodki i gorzki smak. Cynamon silnie pachnie, najczęściej używamy go do słodkich dań. Koniecznie dodajmy szczyptę do kompotu z suszu i ciasta piernikowego.

Goździki

To wysuszone i nie do końca rozwinięte pączki goździkowca. Goździki mają gorzkawy, lekko piekący smak oraz owocowo-drzewny, słodki zapach. Z reguły dodajemy je w całości do kompotów. Zmielone goździki wchodzą także w skład przyprawy do pierników. Całe możemy wbić w pomarańcze, wtedy w całym domu będzie unosił się piękny zapach.

Anyż gwiazdkowy

Jako przyprawy używa się suszonych owoców rosnącego w krajach tropikalnych, wiecznie zielonego drzewa. Anyż gwiazdkowy ma słodko-korzenny smak i silny zapach. Pachnie o wiele mocniej niż zwykły anyżek. Dodany w całości podnosi smak kompotu z suszonych jabłek, śliwek lub gruszek. Można go dodawać do świątecznych miodowników i czarnej kawy.

Gałka muszkatołowa

Jako przyprawy używa się nasion muszkatołowca korzennego. Ma słodko-korzenny smak i silnie korzenny zapach. Utartą gałkę najczęściej dodajemy do pasztetów. Ale doskonale komponuje się ona także z ponczem, grzanym winem. Może wchodzić w skład przyprawy do pierników.

Dzięki korzennym przyprawom przed świętami Bożego Narodzenia w naszych domach czuć wspaniałe zapachy.

Podobne artykuły:

Dodaj komentarz

Back to top