Strona główna » Przygotowania do świąt

Przygotowania do świąt

Przygotowania do świąt

W tym roku już za późno, aby świąteczne przygotowania zacząć wcześniej. Ale w przyszłym roku warto zabrać się za kulinarne przygotowania znacznie wcześniej. Dzięki temu można uniknąć przemęczenia i stresu.

To jak wcześnie zabierzemy się za kulinarne przygotowania zależy od tego, jakie potrawy zamierzmy podać na świąteczne stół. Jeśli w planach mamy upieczenie piernika lub drobnych pierniczków to za przygotowanie ciasta możemy zabrać się na 3 tygodnie przed świętami. Zagniecione ciastu przekładamy do misy lub garnka, przykrywamy ściereczką i przechowujemy w chłodnym miejscu. Możemy trzymać je w lodówce, a nawet na balkonie jeśli tylko nie ma mrozu. Im dłużej ciasto na pierniczki i piernik będzie leżakować, tym po upieczeniu będzie bardziej smaczne. Na blogach kulinarnych znajdziemy także przepisy na piernik, który można przygotować jeszcze wcześniej, miesiąc przed świętami.

Świąteczne uszka i pierogi można przygotować dwa tygodnie przed świętami

Gotowe pierożki/uszka układamy w szufladzie zamrażarki wyłożonej papierem do pieczenia. Czekamy aż zamarzną, a wtedy przekładamy je do foliowych woreczków, zamykamy i przechowujemy w zamrażarce do Wigilii. Wyjmujemy je przed wieczerzą wigilijną, wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę, od chwili wypłynięcia gotujemy je przez 4 minuty. Smakują jak świeże.

Tydzień przed świętami pieczemy pierniczki

Schowane w puszkach lub słojach zdążą zmięknąć do świąt. Nastawiamy zakwas na czerwony barszcz. Na pięć dni przed świętami możemy także przygotować śledzie, ale tylko takie z dodatkiem oleju/oliwy. Gotowe wkładamy do lodówki. Dzięki temu, że przygotujemy je kilka dni wcześniej lepiej przejdą aromatem i smakiem marynaty. 4 dni przed świętami pieczemy piernik z przygotowanego wcześniej ciasta, możemy także polukrować pierniczki. Używamy tradycyjnego białego lukru lub czekoladowej polewy. Jeśli podajemy na Wigilię kutię przygotujmy ją dzień wcześniej. Najlepiej smakuje bowiem, kiedy jest schłodzona. Dzień przed Wigilią możemy także upiec strucle makowe, ugotować postną kapustę i barszcz czerwony.

Podobne artykuły:

Dodaj komentarz

Back to top