Strona główna » Wygląd menu restauracji – na co zwrócić uwagę?

Wygląd menu restauracji – na co zwrócić uwagę?

Wygląd menu restauracji – na co zwrócić uwagę?Coraz więcej osób w naszym kraju decyduje się na otwarcie własnej restauracji. Na pewno jest to świetny pomysł na własny biznes, który może nam przynieść zyski powyżej przeciętnych. Pamiętajmy jednak, że czeka nas wiele pracy i to jeszcze zanim nasza restauracja zacznie przyjmować pierwszych gości. Prace związane z otwarciem muszą zostać poprzedzone ułożeniem i zaprojektowaniem karty menu. Jak ona powinna wyglądać?

Przejrzystość i schludność

Nie ma żadnych wątpliwości, że karta menu musi być przejrzysta. Do tego powinna być schludna. Wszystkie dania, które do niej wprowadzimy muszą być tak umieszczona, aby goście nie mieli żadnych problemów z dokonaniem wyboru. Stąd też dobra karta powinna zostać podzielona na poszczególne sekcje. Z pewnością warto zastosować w niej także rzucające się w oczy nagłówki. Dzięki nim odnalezienie dań z poszczególnych kategorii będzie o wiele prostsze. Przy każdej potrawie powinna znaleźć się informacja na jej temat. Należy podać także gramaturę i cenę potrawy.

Kolejna kwestia to wybór odpowiedniej czcionki. Musi być ona czytelna, ale także ładna. Nie wybierajmy czcionki o zbyt ozdobnym kroju; wiele z takich czcionek jest owszem bardzo ładnych, ale trudnych do odczytania. Jeżeli goście będą mieli trudności z odczytaniem, mogą zrezygnować ze złożenia zamówienia.

 Dobre rozmieszczenie

Dobra karta to taka, w której potrawy zostały rozmieszczone zgodnie z określoną kolejnością. Dlatego też wszystko, co proponujemy w restauracji swoim gościom grupujemy w poszczególne kategorie i zapisujemy je w następującej kolejności:

  • • przekąski zimne;
  • • przekąski gorące;
  • • „Szef kuchni poleca”
  • • zupy;
  • • dania rybne;
  • • dania z mięsa (cielęce, wieprzowe, wołowe,baranie);
  • • dania z drobiu;
  • • dania z dziczyzny;
  • • dania jarskie;
  • • dodatki do dań głównych;
  • • desery;
  • • napoje gorące i chłodzące.

Podstawą działalności każdej restauracji jest jej karta. Powinna ona zostać ułożona zgodnie z zasadami sztuki, musi być także schludna i przejrzysta. Każdy właściciel nowo otwieranego lokalu gastronomicznego nie może zapomnieć, że dobra karta to klucz do sukcesu.

Podobne artykuły:

Dodaj komentarz

Back to top