Strona główna » Podwyższony cukier można obniżyć!

Podwyższony cukier można obniżyć!

Stężenie glukozy wróci do normy, gdy wprowadzimy kilka zmian w swoim życiu. Ryzyko cukrzycy rośnie wraz z wiekiem. Często ujawnia się, gdy prowadzimy niezdrowy tryb życia. Poziom stężenie glukozy we krwi powinien wynosić nie więcej jak 100 mg/dl. Jeśli jest wyższy, trzeba go obniżyć. Do pewnego momentu można to nawet zrobić bez konieczności przyjmowania leków.

Mniej tłustych dań w menu

Gdy mamy podwyższony poziom cukru, z naszego jadłospisu powinny zniknąć wszelkie wędliny i mięsa, które są obrośnięte tłuszczykiem. Zamieniamy je na drób bez skórki, ryby (te mogą być także tłuste), małe ilości czerwonego mięsa. Najzdrowiej jest przyrządzać posiłki na parze lub gotując je. Jeśli już musimy coś usmażyć, to używajmy do tego oleju rzepakowego. Pamiętajmy również o tak zwanych ukrytych tłuszczach na przykład w produktach mlecznych, sosach, żółtych serach.

Bardziej aktywni

Nawet jeżeli nie mamy kłopotów z nadwagą, ale zależy nam na obniżeniu poziomu glukozy we krwi, musimy nie tylko zmienić swoje upodobania kulinarne, ale także zacząć więcej się ruszać. W czasie wysiłku zwiększa się wrażliwość tkanek na insulinę, mięśnie, które pracują potrzebują energii, zużywają więc glukozę. Bardzo dobry jest trening na urządzeniach w siłowni, który uaktywnia wszystkie grupy mięśni. Ćwiczenia siłowe warto zaplanować na 3 dni w tygodniu, w pozostałe 2 dni warto zaplanować trening aerobowy: bieganie, pływanie, jazda na rowerze.

Mniej słodyczy

Ze wszystkiego co słodkie nie musimy rezygnować już na zawsze. Produkty te powinniśmy jednak sobie racjonować. Cukier możemy zastąpić ksylitolem czy listkami stewii. W przypadku podwyższonego poziomu cukru dietę musimy oprzeć na indeksie glikemicznym, który określa w liczbach, jak poszczególne produkty węglowodanowe zmieniają się na glukozę. Najbardziej korzystne są te, po których zamiana ta następuje wolno. Nie ma wówczas gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Powinniśmy wybierać te produkty, których indeks glikemiczny wynosi poniżej 55. są między innymi produkty pełnoziarniste.

Podobne artykuły:

Dodaj komentarz

Back to top