Pizza to jedno z ulubionych dań, bez którego trudno wyobrazić sobie rodzinną imprezę bądź spotkanie z przyjaciółmi. I chociaż zachwyca wspaniałym smakiem i cudownym aromatem, to jednak ma jeden mankament – nie jest pozbawiona kalorii. Oczywiście jeden kawałek tego znakomitego przysmaku nikomu nie zaszkodzi. Co więcej – można ją nieco „odchudzić”, a tym samym zadbać o zmniejszenie jej kaloryczności. To doskonała informacja dla osób dbających o linię. Zatem jak wybrać mniej kaloryczną wersję tradycyjnego włoskiego placka?
Cienkie ciasto
Jednym ze sposobów na zmniejszenie kaloryczności pizzy jest postawienie na cienkie ciasto. Dlaczego? Jest go prostu mniej.
Rezygnacja z dodatkowej porcji sera
Jednym z podstawowych dodatków do pizzy jest żółty ser, którym obficie posypuje się zarówno ciasto, jak i dodatki. A tymczasem 100 gram tego przysmaku to kilkaset kalorii. I chociaż nie ma nic smaczniejszego niż ciągnący się roztopiony ser, to jednak dla dobra linii warto zrezygnować z jego podwójnej porcji.
Odpowiednie dodatki
Samo ciasto na pizzę nie jest tuczące, a o jej kaloryczności decydują w głównej mierze dodatki. Dlatego osoby chcące „odchudzić” swoją ulubioną potrawę powinny wybierać dodatki w postaci warzyw, chudego mięsa bądź tuńczyka. Tak skomponowany placek nie będzie bombą kaloryczną. A przecież to także doskonała pizza. Kraków posiada w swojej ofercie wiele rodzajów pizzy warzywnej bądź wegetariańskiej.
Wybór sosu
O kaloryczności pizzy często decyduje wybór konkretnego sosu. Pamiętajmy – tradycyjna włoska potrawa opiera się przede wszystkim na sosie pomidorowym. I to decyduje o jej wyjątkowym smaku. Osoby dbające o dietę powinny ograniczyć się jedynie do tego wyboru. Każdy dodatkowy sos (a zwłaszcza te na bazie majonezu) to kolejne kalorie, które podnoszą ogólną wartość kaloryczną potrawy.
Włoski placek z dodatkami smakuje niemal każdemu. Niestety wciąż jest uznawany za jedno z najbardziej kalorycznych dań. A tymczasem wystarczy odpowiedni wybór cista, dodatków i sosu, aby była to zdrowa i zdecydowanie mniej tucząca pizza. Kraków proponuje smakoszom wiele rodzajów tej tradycyjnej włoskiej potrawy – także dla osób, które chcą rozkoszować się smakiem i jednocześnie dbać o linię.
Więcej na https://www.pizzadominium.pl/lokale/krakow-rynek-glowny