Strona główna » Pierniki: tradycyjne ciasta na Boże Narodzenie

Pierniki: tradycyjne ciasta na Boże Narodzenie

Pierniki: tradycyjne ciasta na Boże Narodzenie

Do popularnych ciast, które w okresie świąt Bożego Narodzenia goszczą na stolach w wielu domach należą pierniki.

Proponujemy dziś piernik na maślance. Będzie on trochę oszukany, bo bez dodatku miodu.

Niezbędne składniki

Do przygotowania piernika potrzebujemy: 500 gram mąki, po dwie szklanki cukru i maślanki, 1/2 kostki masła, płaską łyżeczkę sody, opakowanie przyprawy do piernika, 4 jajek, po 50 gram orzechów, rodzynek i skórki pomarańczowej, łyżkę tartej bułki i łyżkę tłuszczu do wysmarowania formy na ciasto.

Przygotowanie

Do garnka wlewamy maślankę, dodajemy cukier, stawiamy na mały ogień i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy aż masa lekko zbrązowieje i trochę zgęstnieje. Wtedy zdejmujemy garnek, odstawiamy do ostudzenia. Do jeszcze ciepłej masy dodajemy margarynę, mieszamy aż się rozpuści. Wtedy dodajemy przyprawę do pierników, mieszamy i przelewamy do miski. Przesiewamy mąką, wsypujemy do masy, dodajemy żółtka i starannie wyrabiamy łyżką. W łyżce zimnej wody rozpuszczamy sodę, wlewamy do masy. Ubijamy z pianek sztywną pianę i delikatnie łączymy ją z masą. Siekamy orzechy, mieszamy je z umytymi, suchymi rodzynkami i skórką pomarańczową. Dość obficie obsypujemy je mąką – dzięki temu bakalie nie opadną na dno ciasta. Dodajemy do ciasta i mieszamy. Blachę smarujemy masłem, wysypujemy tartą bułką. Lekko nagrzewamy piekarnik (160-175 stopni Celsjusza), przekładamy ciasto do formy. Pieczemy przez około 60 minut. Ciasto wyjmujemy z formy, kiedy jest zupełnie zimne. Wtedy zawijamy je w folię aluminiową. Piernik możemy podać w taki sposób bez żadnych dodatków, ale możemy też przekroić go w poprzek i przełożyć powidłami. Wtedy po przełożeniu nakrywamy do arkuszem papieru do pieczenia i lekko obciążamy, aby płaty ciasta się skleiły. Po wierzchu warto go polać polewą z czekolady i udekorować orzechami lub kandyzowaną skórką pomarańczową.

To bardzo oszczędny piernik, gdyż nie zawiera miodu. Ale jest bardzo smaczny, a dzięki przyprawie do pierników pachnie tak, jak prawdziwy piernik na miodzie.

Podobne artykuły:

Dodaj komentarz

Back to top