Strona główna » Piernik – najbardziej świąteczne ciasto

Piernik – najbardziej świąteczne ciasto

Piernik – najbardziej świąteczne ciasto

Święta Bożego Narodzenia to czas, w którym spotykamy się z bliskimi. Chcąc ugościć ich jak najlepiej, przygotowujemy rozmaite pyszności, wśród których nie brakuje również ciast i innych słodkości. Jednym z najbardziej bożonarodzeniowych ciast jest bez wątpienia piernik.

Mało kto wie, że jest to jedno z najstarszych ciast, którego historia sięga do starożytności. To bowiem wówczas wypiekano słodkie placki na bazie miodu, do których nieraz dodawano najróżniejsze przyprawy.

W Europie piernik pojawił się w średniowieczu

Początkowo miał postać miodownika, czyli placka wypiekanego na miodzie. Zgodnie z legendą piekarz Mikołaj Czan przez przypadek dodał do miodownika ostre przyprawy. Jak się okazało, wpadka sprawiła, że ciasto zyskało niepowtarzalny, lekko piekący smak. Przyjmuje się natomiast, że piernik zawdzięczamy benedyktynom, którzy chętnie sięgali po przepisy wywodzące się ze średniowiecza. XV i XVI wiek to czas, kiedy w Europie ostre miodowniki wypiekano w wielu miastach. Do najważniejszych ośrodków zaliczał się Toruń oraz Norymberga. Co ciekawe, miasta nie dzieliły się własnymi przepisami, były to pilnie strzeżone tajemnice.

Nazwa piernik wzięła się od słowa „pieprzny”. Ciasto było bowiem pikantne. I takie właśnie pierniki wypiekamy dzisiaj na Boże Narodzenie. W przyprawie piernikowej znajdują się:
– cynamon;
– imbir;
– kardamon;
– pieprz czarny;
– goździki;
– gałka muszkatołowa;
– ziele angielskie.

W sklepach znaleźć można gotowe mieszanki piernikowe

O wiele lepszym rozwiązaniem jest jednak jej samodzielne przygotowanie. Możemy wówczas zastosować dowolne proporcje, tworząc tym samym kompozycję idealnie dopasowaną do indywidualnego gustu.

Przepisy na piernik są bardzo różne. Znaleźć można wiele „szybkich” receptur. Należy jednak pamiętać, że prawdziwy piernik pieczony jest z ciasta dojrzewającego. Jeśli taki chcemy przyrządzić na Boże Narodzenie, należy ciasto rozrobić już na początku grudnia. Piernik pieczemy kilka dni przed świętami i przekładami powidłami śliwkowymi. Można polać je roztopioną czekoladą.

Podobne artykuły:

Dodaj komentarz

Back to top