Pieczemy na święta seromakowiec

Pieczemy na święta seromakowiec

Pieczemy na święta seromakowiec

Świąteczne ciasta powinny zawierać dużą ilość maku i bakalii. W roli idealnego ciasta na Boże Narodzenie sprawdzi się seromakowiec. Ciasto to nazywane jest także warstwowcem. Składa się z warstwy kruchego ciasta, sera i maku.

Składniki na ciasto

200 gram mąki, 100 gram cukru pudru, jedno żółtko (nie wyrzucamy białka!), 1/2 kostki zimnego masła lub margaryny. Mąkę przesiewamy, siekamy z zimnym masłem lub margaryną oraz z cukrem. Dodajemy żółtko, szybko łączymy wszystkie składniki, owijamy folią i wstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie wałkujemy ciasto, wykładamy do wysmarowanej blachy tak, aby po bokach powstały wysokie na 2 centymetry zakładki. Rozgrzewamy piekarnik i wstawiamy ciasto. Wyjmujemy, kiedy lekko się zezłoci. Odstawiamy do wystudzenia.

Masa makowa

500 gram maku, 2 jajka plus białko od ciasta, 300 gram cukru pudru, 2 łyżki bułki tartej, olejek migdałowy. Mak przelewamy wrzącą wodą, wylewamy na sito i zostawiamy do osączenia. Następnie przekręcamy go 3 razy przez maszynkę do mielenia mięsa – jeśli mamy sitko do maku, możemy zmielić go tylko 2 razy. Ucieramy z żółtkami i cukrem. Dodajemy bułkę tartą, ubijamy sztywną pianę z białek i łączymy ją delikatnie z makiem. Wykładamy na zimne ciasto.

Masa z sera

1 kilogram sera, 5 jajek, 250 gram cukru pudru, 1/2 kostka masła, cukier waniliowy, ulubione bakalie. Ser 2 razy mielimy w maszynce. Ucieramy masło z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami, dodajemy po łyżce ser i ucieramy. Dodajemy przygotowane wcześniej bakalie. Ubijamy sztywną pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą serową. Wylewamy na mak. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy przez godzinę.

Polewa

1/2 kostki masła, 4 łyżki kakao, 2 łyżki cukru pudru. Do rondelka wkładamy masło i rozpuszczamy je. Masło nie może się zagotować! Wsypujemy cukier puder i kakao, podgrzewamy mieszając. Kiedy polewa zacznie lekko gęstnieć wylewamy ją na ciasto. Wierzch możemy udekorować na przykład połówkami orzechów włoskich lub cukrową posypką. Możemy także użyć do dekoracji migdałów.

Podobne artykuły:

Dodaj komentarz