Strona główna » Jak uniknąć cukrzycy?

Jak uniknąć cukrzycy?

Cukrzyca została uznana przez Organizację Narodów Zjednoczonych za epidemię XXI wieku. Problemy z cukrem na całym świecie ma ponad 200 milionów osób. Kłopotom z cukrem można jednak zapobiec.

Jak zapobiegać cukrzycy?

Aby nie zachorować na cukrzycę trzeba utrzymywać prawidłową wagę, rzucić palenie, unikać stresu i regularnie ćwiczyć (co najmniej 3 razy w tygodniu po 30 minut). Zmniejsza to stres i ochotę na słodycze. Ponadto, gdy ćwiczymy, cukry są zużywane przez mięśnie jako źródło energii, w efekcie więc ich poziom we krwi spada. Najważniejsze jest jednak zachowanie odpowiedniej diety.

Co jeść, aby nie zachorować?

W profilaktyce cukrzycy ważne jest nie tylko to co jemy, ale także jak jemy. Pamiętajmy więc, aby jeść o stałych porach 5-6 małych posiłków co 2-3 godziny. Ograniczmy w menu produkty bogate w cukry „biegające”. Tym mianem określa się węglowodany, które błyskawicznie podnoszą poziom glukozy i insuliny we krwi, ci sprzyja przybieraniu na wadze. Po zjedzeniu tych produktów uwalniana jest serotonina, poprawiają więc nastrój. Źródłem „biegających” tłuszczy są ciasta, biały cukier, dżemy, słodzone napoje, miód. Wybierajmy produkty zawierające cukry „pełzające”. Są to węglowodany, które podnoszą poziom glukozy we krwi powoli. Takie cukry znajdziemy w: warzywach korzeniowych, kapustnych, makaronach razowych, grubych kaszach, razowym i pełnoziarnistym pieczywie. Wybierajmy chude, lekkostrawne produkty. Unikajmy smażenia (zwłaszcza w panierce), lepiej duśmy i gotujmy. Jedzmy 2-3 razy w tygodniu ryby morskie, po mięso (chude) sięgajmy raz dziennie. Dwa razy dziennie sięgajmy po chudy nabiał, pijmy mleczne napoje fermentowane. Dodawajmy do każdego posiłku surowe lub tylko zblanszowane warzywa, które dostarczą dużych ilości błonnika. Pijmy co najmniej 2 litry płynów: ziołowe i owocowe herbatki, wodę mineralną, soki warzywne. Unikajmy mocnej kawy i herbaty. Do doprawiania potraw używajmy świeżych ziół. Cukier zastąpmy stewią lub ksylitolem. Są równie słodkie jak cukier, ale mniej kaloryczne.

Podobne artykuły:

Dodaj komentarz

Back to top