Dobrze dobrana dieta nie tylko zapobiega różnym dolegliwościom, ale pomaga także zachować na dłużej młody wygląd.
Ważne zalecenia dla kobiet w wieku 50+
Lekarze kardiolodzy oraz geriatrzy zalecają ograniczenie ilości cukru i słodyczy, gdyż wraz z wiekiem glukoza jest gorzej tolerowana przez organizm. Warto także zrezygnować z ciężkostrawnych i smażonych daniach, ograniczyć sól – należy nie tylko nie dosalać potraw, ale także zrezygnować z produktów, które zawierają ukrytą sól. Zalecane są produkty zawierające witaminy A i C oraz beta-karoten oraz te, o których napiszemy niżej.
Chudy nabiał i mięso drobiowe
Chudy nabiał (o zawartości tłuszczu 1,5 procent) zwiększa metabolizm, a więc zapobiega przybieraniu na wadze. Wzmacnia także mięśnie, ale przede wszystkim dostarcza wapnia, który zapobiega złamaniom i osteoporozie. Dziennie należy wypijać 1 szklankę maślanki czy kefiru i dodatkowo jeść przynajmniej 100 gram twarogu. Mięso drobiowe dostarczy żelaza – jego niedobory bardzo często mają osoby po 50. roku życia. Do tego jest ono źródłem witamin z grupy B. Wśród nich szczególnie ważna jest witamina B12, która zapobiega chorobie Alzheimera i zwyrodnieniu nerwów obwodowych. Mięso drobiowe należy jeść 3 razy w tygodniu. Porcja to 100 gramów.
Zdrowe tłuszcze i ryby
Zdrowe tłuszcze to oleje roślinne (szczególnie rzepakowy) oraz oliwa. Należy jeść je codziennie w ilości nie przekraczającej 1 łyżki. Zdrowe tłuszcze ograniczają zlepianie się płytek krwi, zapobiegają więc chorobie wieńcowej. Ryby są źródłem zwiększających poziom dobrego cholesterolu kwasów tłuszczowych. Chronią przed chorobami serca i miażdżycą.
Owoce i warzywa
Trzeba je dodawać do każdego posiłku każdego dnia. Dla osób 50+ najlepsze są: pomidory, banany, granaty, śliwki, dynia, papryka, marchew. Osoby po 50. roku życia powinny pokochać także arbuzy oraz orzechy, nasiona i pestki. Szczególnie polecane są orzechy włoskie oraz siemię lniane. Są to produkty, które obniżają ciśnienie, zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych, doskonale wpływają na pamięć.