Strona główna » Dieta dla kobiet po 50. roku życia

Dieta dla kobiet po 50. roku życia

Dieta dla kobiet po 50. roku życiaDobrze dobrana dieta nie tylko zapobiega różnym dolegliwościom, ale pomaga także zachować na dłużej młody wygląd.

Ważne zalecenia dla kobiet w wieku 50+

Lekarze kardiolodzy oraz geriatrzy zalecają ograniczenie ilości cukru i słodyczy, gdyż wraz z wiekiem glukoza jest gorzej tolerowana przez organizm. Warto także zrezygnować z ciężkostrawnych i smażonych daniach, ograniczyć sól – należy nie tylko nie dosalać potraw, ale także zrezygnować z produktów, które zawierają ukrytą sól. Zalecane są produkty zawierające witaminy A i C oraz beta-karoten oraz te, o których napiszemy niżej.

Chudy nabiał i mięso drobiowe

Chudy nabiał (o zawartości tłuszczu 1,5 procent) zwiększa metabolizm, a więc zapobiega przybieraniu na wadze. Wzmacnia także mięśnie, ale przede wszystkim dostarcza wapnia, który zapobiega złamaniom i osteoporozie. Dziennie należy wypijać 1 szklankę maślanki czy kefiru i dodatkowo jeść przynajmniej 100 gram twarogu. Mięso drobiowe dostarczy żelaza – jego niedobory bardzo często mają osoby po 50. roku życia. Do tego jest ono źródłem witamin z grupy B. Wśród nich szczególnie ważna jest witamina B12, która zapobiega chorobie Alzheimera i zwyrodnieniu nerwów obwodowych. Mięso drobiowe należy jeść 3 razy w tygodniu. Porcja to 100 gramów.

Zdrowe tłuszcze i ryby

Zdrowe tłuszcze to oleje roślinne (szczególnie rzepakowy) oraz oliwa. Należy jeść je codziennie w ilości nie przekraczającej 1 łyżki. Zdrowe tłuszcze ograniczają zlepianie się płytek krwi, zapobiegają więc chorobie wieńcowej. Ryby są źródłem zwiększających poziom dobrego cholesterolu kwasów tłuszczowych. Chronią przed chorobami serca i miażdżycą.

Owoce i warzywa

Trzeba je dodawać do każdego posiłku każdego dnia. Dla osób 50+ najlepsze są: pomidory, banany, granaty, śliwki, dynia, papryka, marchew. Osoby po 50. roku życia powinny pokochać także arbuzy oraz orzechy, nasiona i pestki. Szczególnie polecane są orzechy włoskie oraz siemię lniane. Są to produkty, które obniżają ciśnienie, zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych, doskonale wpływają na pamięć.

Podobne artykuły:

Dodaj komentarz

Back to top