Strona główna » Jakie ciasta upiec na Boże Narodzenie?

Jakie ciasta upiec na Boże Narodzenie?

Jakie ciasta upiec na Boże Narodzenie?

Święta Bożego Narodzenia nie obejdą się bez słodkości. Na świątecznym stole nie może zabraknąć najróżniejszych wypieków. Zobaczmy co najczęściej pieczemy na Boże Narodzenie i jakie wypieki uważane są za najbardziej tradycyjne.

Piernik
Trudno o bardziej świąteczne ciasto. Jeśli chcemy, aby na naszym stole naprawdę pachniało świętami, koniecznie musimy upiec piernik. Przed wiekami ciasto to symbolizowało dobrobyt i wysoki status społecznych. Dzisiaj dla wielu osób jest prawdziwym symbolem świąt. Tym, czego w pierniku nigdy nie może zabraknąć są przyprawy korzenne:
– cynamon;
– kardamon;
– goździki;
– gałka muszkatołowa;
– imbir;
– ziele angielskie;
– pieprz.

Zamiast sięgać po gotową mieszankę przypraw warto przygotować ją samodzielnie. Wymienione przyprawy mieszamy w dowolnym proporcjach. Aby przyprawa była bardziej aromatyczna, wymieszane przyprawy delikatnie podgrzewamy na patelni, pilnując, aby się nie przypaliły. Kiedy mieszanka wystygnie, wsypujemy ją do słoiczka i szczelnie zamykamy.

Makowiec

To kolejne ciasto, które na liście świątecznych wypieków po prostu musi się znaleźć. Najsmaczniejszy jest oczywiście makowiec na drożdżowym cieście. Do masy makowej koniecznie dodać trzeba skórkę pomarańczową i rodzynki. Po upieczeniu makowiec należy polukrować.

Sernik

Bez wątpienia powinien znaleźć się na świątecznym stole. Podstawą sernika jest oczywiście twaróg. Aby wzbogacić jego smak, do masy serowej możemy dodać rodzynki, skórkę pomarańczową, wiórki kokosowe. Rodzajów sernika jest mnóstwo. W efekcie każdy ma szansę znaleźć sernik idealnie wpisujący się w gust jego oraz jego najbliższych.

Keks

To typowo bożonarodzeniowe ciasto o niezwykłym smaku i aromacie. Do ciasta dodaje się bakalie: rodzynki, skórkę pomarańczową, kandyzowane owoce. Aby ciasto prezentowało się bardziej odświętnie, jego wierzch pokrywa się polewą czekoladową bądź lukrem. Decydując się na keks, warto pamiętać, aby upiec je około dwa dni przed świętami. Dzięki temu nabierze ono pożądanej wilgotności. Keks wypieka się w specjalnych podłużnych foremkach, które świetnie nadają się również do wypieku pasztetu i chleba.

Podobne artykuły:

Dodaj komentarz

Back to top