Strona główna » O wigilijnych potrawach

O wigilijnych potrawach

O wigilijnych potrawach

Na wigilijną wieczerzę w większości polskich domów tradycyjnie przygotowujemy postne danie. Są one bardzo różne, zależą od rodzinnej lub regionalnej tradycji. Ale są potrawy, które tego wieczoru pojawiają się niemal w każdym polskim domu.

Barszcz czerwony i uszka

Jest jedną z najbardziej popularnych zup podawanych na wieczerzę wigilijną. Tradycyjnie czerwony barszczyk podawany jest z uszkami: miniaturowymi pierożkami z aromatycznym farszem z grzybów. Czerwony barszczyk pasuje nie tylko do uszek. Można go podać także z pierogami z nadzieniem z kiszonej kapusty i grzybów, a nawet z ugotowaną fasolą. Do jego przygotowania wiele pań domu używa nastawionego wcześniej domowego zakwasu. Jest wtedy najsmaczniejszy, ma także piękny czerwony kolor. Barszczyk czerwony warto ugotować dzień przed wigilią, aby smaki lepiej się przegryzły.

Zupa grzybowa

Pojawia się na stołach w wigilijny wieczór w naprawdę bardzo dużej ilości domów. W jednych podawana jest obok barszczu czerwonego, w innych zamiast niego. Gotuje się ją na wywarze z warzyw i wcześniej namoczonych suszonych grzybów. Najbardziej aromatyczna zupa powstaje z suszonych podgrzybków. Najczęściej podaje się ją z dodatkiem kwadratowych kluseczek – łazanek.

Karp w galarecie

Karp jest od wielu lat rybą, którą jadamy raz w roku: na wieczerzę wigilijną. Najczęściej serwuje się go smażonego. Ale są domy, w których podaje się karpia w galarecie lub po żydowsku. Chętnie w Wigilię jemy również śledzie. W zależności od rodzinnej tradycji podaje się go w oleju lub w sosie ze śmietany, jabłek i cebulki. Coraz częściej śledzie wykorzystywane są do przygotowania smacznych sałatek.

Pierogi

Najczęściej przyrządza się je z nadzieniem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Nadzienie powinno być mocno doprawione, nie żałujmy do niego pieprzu i zrumienionej cebulki. W niektórych domach zamiast kiszonej kapusty używa się słodkiej.

Mimo że w Wigilię nie ma już obowiązku dochowywać postu, to nadal na kolację podawane są postne dania. Mięsne podawane są dopiero w Boże Narodzenie.

Podobne artykuły:

Dodaj komentarz

Back to top