Strona główna » Potrawy, które przygotowujemy na Wigilię

Potrawy, które przygotowujemy na Wigilię

Potrawy, które przygotowujemy na Wigilię

W wigilijny wieczór spotkamy się z bliskimi, aby podzielić się z nimi opłatkiem, a później zasiąść do wigilijnej wieczerzy. Staramy się nakryć stół śnieżnobiałym obrusem, udekorować go świecami i gałązkami świerkowymi. Staramy się także, aby potrawy, które znajdą się na stole miały tradycyjny charakter. Jakie potrawy pojawiają się na wigilijnych stołach?

Zupa grzybowa

Jest jedną z zup, która na wigilijnym stole pojawia się naprawdę w bardzo wielu domach. Tradycyjnie do jej przygotowania używane są suszone grzyby. Podstawą zupy są nie tylko grzyby, ale także esencjonalny wywar przygotowany z warzyw. Do zupy grzybowej dodaje się niewielką ilość śmietany, a podaje się ją z łazankami.

Czerwony barszcz

To kolejna zupa, która na wieczerzy wigilijnej podawana jest w bardzo wielu domach. Podobnie jak zupę grzybową przygotowuje się ją na esencjonalnym wywarze z warzyw z dodatkiem suszonych grzybów. Ugotowane grzyby służą później do przygotowania farszu do uszek. W wielu domach barszcz czerwony podawany jest bowiem z uszkami. Ale można go podać także z krokietami z nadzieniem z kiszonej kapusty i grzybów lub z pierogami z takim samym nadzieniem. Do przygotowania czerwonego barszczu warto użyć samodzielnie nastawionego zakwasu. Aby barszcz zachował swój piękny czerwony kolor nie można go zagotować, można też do niego dodać odrobinę soku z cytryny lub winnego octu. W wielu domach na wieczerzę wigilijną podawany jest zarówno czerwony barszcz jak i zupa grzybowa.

Karp

Na wigilijnych stołach nie może zabraknąć także ryb. Najczęściej wybierany jest karp. Podawany jest zarówno smażony jak i w galarecie. Na wigilijnym stole nie może zabraknąć również śledzi. Są podawane w oleju, śmietanie, po kaszubsku. Możliwości przygotowania potraw ze śledzi jest całe mnóstwo. W wielu domach podawany jest śledź pod pierzynką: warstwowa, bardzo smaczna sałatka ze śledzi, buraczków, ziemniaków, kiszonego ogórka, jajka i majonezu. Sałatkę oczywiście należy doprawić solą i pieprzem. Śledź pod pierzynką warto przygotowanej w szklanej misie.

Podobne artykuły:

Dodaj komentarz

Back to top