Masa makowa – coś, czego nie może zabraknąć w Boże Narodzenie

Masa makowa – coś, czego nie może zabraknąć w Boże Narodzenie

Trudno wyobrazić sobie polskie Boże Narodzenie bez maku. To z nim przygotowujemy kluski z makiem, nim nadziewamy pyszne makowce, rogale, jest niezbędny do kutii. W sklepach dostępna jest gotowa masa makowa, której smak pozostawia jednak wiele do życzenia.

Co ważne, taka masa makowa zawiera najwięcej wody, a nie maku. Dlatego zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest jej samodzielne przygotowanie.

Skład masy makowej

Podstawę masy makowej stanowi oczywiście sam mak. Pozostałe dodatki w dużej mierze uzależnione są od naszych indywidualnych preferencji. Nie ma masy makowej bez bakalii. Dodać możemy do niej:
- rodzynki;
- suszoną żurawinę;
- suszone śliwki;
- suszone morele;
- orzechy: włoskie, laskowe, pekan;
- skórkę pomarańczową;
- migdały.

Nie można oczywiście zapomnieć o miodzie. Jeśli chcemy, aby masa była bardziej aromatyczna i miała głębszy smak, dodać można do niej masło oraz cynamon. Co ważne, nie musimy dodawać do naszej masy makowej wszystkich wymienionych bakalii. Masa ma nam przede wszystkim smakować. Dlatego należy dobrać je zgodnie z indywidualnymi preferencjami smakowymi.

Jak przygotować masę makową?

Prace zaczynamy od namoczenia maku. Należy zalać go wrzącą wodą, a następnie odstawić do wystudzenia. Kiedy wystygnie, wylewamy go na sitko i czekamy aż odcieknie nadmiar wody. Następnie mak należy zmielić w maszynce do mięsa – robimy to dwukrotnie. Co ważne, wykorzystujemy sitko o drobnych oczkach. Do tak przygotowanego maku dodajemy bakalie (wcześniej je siekamy), miód, masło, ewentualnie cynamon i dokładnie mieszamy. Do masy można dodać pianę z białek – będzie lżejsza.

Do czego można wykorzystać masę makową?

Domowa masa makowa świetnie nadaje się do kutii, makowca, tarty z makiem, klusek. Jest niezbędna, jeśli chcemy upiec seromakowiec.

Samodzielnie przygotowana masa makowa jest naprawdę pyszna i niezwykle aromatyczna. Warto pamiętać, że można ją przygotować wcześniej, a następnie zamrozić. Dzięki temu już przed samymi świętami zaoszczędzimy naprawdę mnóstwo czasu. W zamrażarce możemy masę makową przechowywać nawet kilka miesięcy.

Podobne artykuły:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>