Strona główna » Jaka dieta po zawale?

Jaka dieta po zawale?

Jaka dieta po zawale?Osoby, które przeszły zawał serca, muszą nie tylko kontrolować ciśnienie i stosować leki. Dieta ma dla nich równie ważne znaczenie. Czego osoby po zawale powinny unikać? Jakie produkty są dla nich szczególnie zalecane?

Tego należy się wystrzegać

Są produkty, które osoby po zawale powinny wyeliminować ze swojego jadłospisu. Są to przede wszystkim:

–    tłuszcze zwierzęce. Zakazane są: czerwone mięso, smalec, podgardle, słonina, boczek. Produkty te zawierają dużą ilość cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych. Wpływają niekorzystnie na układ krążenia, zwiększają ryzyko ponownego zawału;

–    sery żółte i pleśniowe, całe jaja kurze. Zawierają sporą ilość cholesterolu, sprzyjają tyciu;

–    sól. Zatrzymuje wodę w organizmie, zwiększa ciśnienie krwi. Najlepiej jest w ogóle jej nie używać. Gdy nie możemy wyobrazić sobie potraw bez słonego smaku pamiętajmy, że dopuszczalna ilość soli to jedna mała łyżeczka. Nie zapominajmy, że sól dodawane jest między innymi do chleba. Zwykłą sól kuchenną można zastąpić niskosodową solą z dodatkiem potasu. Można ją kupić w aptece. Alternatywą dla soli są także zioła;

–    dania fast food. Zawierają dużą ilość soli, sporo cholesterolu i tłuszczy nasyconych.

To warto jeść

Osoby, które przeszły zawał serca powinny pokochać:

–    ryby. Wskazane są zarówno ryby morskie jak i słodkowodne. Na talerzach powinny znaleźć się przynajmniej dwa razy w tygodniu;

–    warzywa i owoce. Szczególnie polecane są te, które pomagają obniżyć ciśnienie: awokado, pomidory, jagody, marchewka, sałata. Każdego dnia należy zjeść 4-5 porcji warzyw i owoców. Jedna porcja to filiżanka na przykład sałaty;

–    chudy nabiał i pozbawiony skórki drób. Zawarte w tych produktach białko pomaga w regeneracji uszkodzonego mięśnia sercowego. Zalecane są dwie porcje dziennie;

–    pełnoziarniste przetwory zbożowe: kasza jęczmienna i gryczana, brązowy ryż i makaron, bułki i chleb graham.

Osoby po zawale powinny dania mięsne i z ryb dusić bez tłuszczu, gotować je na parze lub w wodzie, piec zawinięte w folię. Wskazane jest jedzenie dziennie do dwóch ząbków czosnku – najlepiej surowego.

Podobne artykuły:

Dodaj komentarz

Back to top