Strona główna » Ciasta, bez których święta nie będą takie same

Ciasta, bez których święta nie będą takie same

Ciasta, bez których święta nie będą takie same

Świąteczne wypieki to naprawdę wyzwanie. Muszą nie tylko doskonale wyglądać, ale również świetnie smakować. Podpowiadamy, jakie ciasta po prostu muszą znaleźć się na świątecznym stole. Makowiec, sernik i piernik to prawdziwe świąteczne must have.

Makowiec
Tradycyjne ciasto, którego obowiązkowym elementem jest masa makowa. Dzisiaj w sklepach dostępna jest gotowa masa makowa, która nigdy nie będzie jednak smakowała jak ta przygotowana przez nas samodzielnie. Warto pamiętać, że gotowa masa makowa zawiera najwięcej…wody! Aby makowiec smakował wybornie, a jednocześnie pięknie pachniał, do masy warto dodać orzechy, skórę pomarańczową, rodzynki. Możemy wzbogacić ją również odrobiną rumu.

Sernik

To kolejne wybitnie świąteczne ciasto. Wyjątkowo pyszny jest sernik wiedeński, w którym ciasta nie ma w ogóle bądź jest go naprawdę niewiele. Doskonale smakuje sernik, jeśli do masy serowej dodamy skórkę pomarańczową. Jeśli lubimy bakalie, również nimi możemy wzbogacić masę serową. Bez względu na to, na jaki rodzaj sernika zdecydujemy się postawić, pamiętać musimy, że podstawą tego ciasta jest ser. Jeśli będzie niesmaczny, sam sernik także nie wzbudzi zachwytu. Najlepiej, jeśli kupimy prawdziwy twaróg tłusty bądź półtłusty. Należy go trzykrotnie zmielić. W sklepach dostępne są gotowe twarogi sernikowe w wiaderkach. Decydując się na taki, należy uważnie zapoznać się z jego składem.

Piernik

To ciasto, które sprawi, że w naszym domu pojawi się zapach świąt. Podstawę stanowi miód i przyprawy korzenne, do których zalicza się imbir, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową, czarny pieprz, ziele angielskie. Najlepszy jest oczywiście piernik dojrzewający, który upiec należy na kilka dni przed świętami. Co ważne, samo ciasto zagniatamy już na początku grudnia. Po upieczeniu piernik można przełożyć powidłami śliwkowymi. Idealnie, jeśli mamy takie, które zrobiliśmy samodzielnie. Wierzch ciasta dekorujemy polewą czekoladową i posypujemy orzechami. Taki piernik sprawi, że natychmiast poczujemy Boże Narodzenie.

Podobne artykuły:

Dodaj komentarz

Back to top